Wpis z mikrobloga

#it #sysadmin #serwery Cześć, ze względu na to że Gsuite w wersji starszej (darmowej) przechodzi od maja na płatne subskrypcje (min 20 zl/mc/skrzyna w pierwszym roku za 30gb) chcę zmigrować pocztę na coś tańszego i hostowanego. Wymagania to 2fa/hasła aplikacji, stabilność, dkim itp. Pojemność 15gb+. Mam 10 skrzynek na 4 domenach. Czy znacie coś co będzie kosztować 200 pln/rok. Nie bardzo mam czas i ochotę stawiać coś samemu.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RichardRamirez: chciałem dziś napisać o tym na mirko ale myślałem że nikt tego nie używa poza mną. ja mam jedną domenę i dwa konta prywatne plus jakieś techniczne śmieci (Smart home). Na razie biorę tą promocję do lipca za free, potem 11zł/msc do 07.2023 a w międzyczasie liczę że albo google zrobi wersję workspace for home tańszą albo powstaną inne alternatywy.
Jak nie to zoho albo protonmail
edit: czy dobrze
  • Odpowiedz
@Init0: @sqbi_: to dobre pytanie. Może być tak że nie będzie dostępu do konta i aplikacji bo w sumie to nie tylko poczta którą można skierować na inny serwer. Ja mam na jednym koncie youtube masę filmów (niepublicznych) i też się zastanawiam co z nimi będzie. Lepiej pomyśleć zawczasu o migracji.
  • Odpowiedz
@Init0: no bo przeciez konto powiazane z uslugami przepada wiec sams uslugi raczej tez. Niby jak technicznie mialo by to wygladac, przepną konta workspace na zwykle konta google? Bylo by super ale raczej nie dojdzie do tego.
  • Odpowiedz