Wpis z mikrobloga

Jak wygląda kosztowo zabawa w strzelanie? Patrzyłem na ceny amunicji to jest dramat. 1,05zł najtańszy nabój do strzelby, 1,45zł-5,56, 0,84zł-9x19, 0,42-22LR. Dużo idzie urwać z tego elaborując własną amunicję?
Bo tak to 2 stówy lekką ręką polecą na każdą wizytę na strzelnicy. (Na koszt pozwolenia, szafy i broni nie patrzę bo to się płaci raz i spokój)
#bron
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Na koszt [...] broni nie patrzę bo to się płaci raz i spokój

@ZaQ_1: błogosławieni ci którzy nie wiedzą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak chcesz zaoszczędzić to najtańszą opcja będą regularne wizyty na strzelnicy bez własnej broni. Zapisz się do klubu może będzie jakieś ammo tańsze.

Co do elaboracji to generalnie jak nie strzelasz dużo to się nie opłaca. Koszty prasy, matryc, wagi i innych pierdół
spiritus - > Na koszt [...] broni nie patrzę bo to się płaci raz i spokój

@ZaQ_1: ...
  • Odpowiedz
@ZaQ_1: w tej chwili z elaboracją jest taki sam problem jak z amunicją - braki towarowe (nie ma spłonek), a jak są szczątkowe ilości to w paskarskich cenach albo zapisy na za 3 miesiące.
Nawet przedtem elaboracja wielu kalibrów opłacała się tylko, jak własny czas wycenialo się na 0 PLN.
  • Odpowiedz
Nawet przedtem elaboracja wielu kalibrów opłacała się tylko, jak własny czas wycenialo się na 0 PLN.

@Polinik: akurat jestem jedną z tych osób, które lubią takie rzeczy, więc akurat to nie byłoby problemem.
Filmik od @spiritus bardzo rozjaśnił sprawę i widzę, że ciężko by było o sensowne oszczędności hajsu.
Całkowitym zaskoczeniem dla mnie okazała się totalna nieopłacalność elaboracji śrutowych 12.

Będę musiał wybrać się na strzelnicę i przetestować coś
  • Odpowiedz
@spiritus: problem się zaczyna jak się ma jeszcze 3 inne hobby i robotę z minimalną wypłatą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No ale jak już się raz zrobiło ognistym kijkiem bum! to trudno to porzucić ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz
@ZaQ_1: Zależy ile chcesz strzelać.
Strzelając tarczowo z 22lr to wydasz mało( i 22lr się nie elaboruje), ale jak będziesz strzelał dynamikę albo większe kalibry to te 200zł to będzie mało.
Co do elaboracji, koszt amunicji to jeden powód (chociaż jak wspomniał @Polinik to teraz jest taki sam problem, bo brakuje spłonek oraz prochu niektórych producentów, a nawet niektórych pocisków, a jak są to czasami ceny z kosmosu).
Ale
  • Odpowiedz
@ZaQ_1: Elaboruje .357 i .45ACP. Elaborowanie kosztuje mnie:
- .45 ACP: 0,80zł
- .357 MAG: 0,70zł

Nie liczę łusek bo te używam wielokrotnie. Najgorszy problem obecnie to spłonki. Np. Parabellum przyjmuje już rezerwacie na lipiec. Dostawy lutowa i kwietniowa już wymiotło.
  • Odpowiedz