Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mam 26 lat, od roku uczę się programowania we własnym zakresie po pracy. Pracuję w branży budowlanej, na studiach miałem podstawy programowania.
Zobaczyłem wczoraj wpis o pytaniach na stanowisko juniorskie https://www.wykop.pl/wpis/63131471/mialem-wlasnie-rozmowe-na-junior-java-developera-z/ i jestem lekko mówiąc zdruzgotany tym co przeczytałem. Odpowiedzieć mógłbym na conajwyżej 20% pytań. Czy wymagania na juniora aż tak poszły do góry? Czy zawsze tak było?

#pracait #programowanie #naukaprogramowania #pracbaza #programista15k

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #61e7338ff7bdff000a92a80a
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Wesprzyj projekt
  • 29
SilnaEskimoska: Ale to nie jest tak, że to jest test, z którego trzeba zdobyć odpowiednio wysoki próg punktów żeby zdać i się dostać do pracy xD

Firma może zadać 100 chorych pytań by się rozeznać kto jest w stanie na ile odpowiedzieć i wytypować najlepsze osoby czyli takie, które np. odpowiedzą poprawnie na 5 ze 100 pytań xD

Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
@AnonimoweMirkoWyznania: Bez przesady, nie jest tak źle jak opisują. Zależy od technologii, ale mnie jakiś czas temu pytali o całkowite podstawy - tablice, wskaźniki w Cpp, dziedziczenie + powiedzieć jaki będzie wynik działania programu. Nawet jakoś specjalnie się nie zmęczyłem i poszło gładko. Wszystko tak naprawdę zależy od danego stanowiska, rekrutera i dnia tygodnia ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pierwszy krok to zostać zaproszonym na rozmowę, później jest
czemu nie chcesz dalej w budowlance robić? Dobry hajs, mniej stresu,

@darktemplar: nie wiem skąd to wymyśliłeś. u nnie w pracy już 3 devów jest inż budownictwa, jeden przepracował 10 lat. Mówił ze nigdy więcej, ciagle nadgodziny, uzeranie się z pijakami i patologią, stres dużo większy.
@darktemplar: no to inaczej rozumiemy pojęcie budowlanka. OP pisze o studiach budownictwa (czyli pracy jako inżynier budowy) i rozważa IT, a ty o robieniu wykończeniówki. Analogicznie, jakiś muzyk w kapeli wojskowej rozważałby przekwalifikowanie się na DJ weselnego, a ty byś radził żeby został żołnierzem.
Mimo wszystko, moim zdaniem robienie wykończeniówki na własną rękę i tak ogólnie jest cięższą pracą, a czas ogarnięcia się wymaga podobnego czasu. Przynajmniej dla mnie, raz miałem