Aktywne Wpisy
PorzeczkowySok +46
Mirkował kiedyś z nami chłopak chory na raka, spędził 2/3 z 15-letniego życia w szpitalu, bo rak nie chciał odpuścić i wracał.
Założył tu konto pod koniec maja, będąc na oddziale onkologicznym, szukał chyba kogoś do rozmowy, pisał, że czuje się samotny i że go bardzo boli, przez samą chorobę, pęcherz, brzuch i inne, ale płakał też jak piguła przez godzinę nie potrafiła trafić mu w żyłę przy pobieraniu krwi.
Z kolejnymi wpisami widać,
Założył tu konto pod koniec maja, będąc na oddziale onkologicznym, szukał chyba kogoś do rozmowy, pisał, że czuje się samotny i że go bardzo boli, przez samą chorobę, pęcherz, brzuch i inne, ale płakał też jak piguła przez godzinę nie potrafiła trafić mu w żyłę przy pobieraniu krwi.
Z kolejnymi wpisami widać,
splinter96 +167
Wg statystyk wykopu @WielkiNos założyła konto 2 lata i 8 miesięcy temu, w tym czasie miała 25000 akcji, z czego około 21500 to wpisy/komentarze. Średnio więc zamieszcza tu około 22 wpisy/komentarze dziennie.
Dlaczego @WielkiNos tak dużo czasu spędza na śmieszkowym portalu (plus na stronach, z których bierze swój content) zamiast zająć się rodzeniem dzieci i ogarnianiem rodziny? ¯\(ツ)/¯
#heheszki #bekaztwitterowychjulek #bekazwykopowychjulek #p0lka
Dlaczego @WielkiNos tak dużo czasu spędza na śmieszkowym portalu (plus na stronach, z których bierze swój content) zamiast zająć się rodzeniem dzieci i ogarnianiem rodziny? ¯\(ツ)/¯
#heheszki #bekaztwitterowychjulek #bekazwykopowychjulek #p0lka
Ahahaha, zachód nie rozważa odłączenia Rosji od SWIFT w przypadku eskalacji na Ukrainie xD Jeszcze niech ruskim czerwony dywan rozwiną do Kijowa. https://www.reuters.com/article/ukraine-crisis-russia-swift/west-no-longer-considering-cutting-russia-off-swift-handelsblatt-idUSL8N2TX3MR
#ukraina #rosja #wojna
Komentarz usunięty przez autora
Wręcz przeciwnie. Sytuacja chłopów była tragiczna. To dlatego oddawali się w pańszczyznę
@Glassius: ale fikołek( ͡° ͜ʖ ͡°) sytuacja chłopa była tragiczna dlatego oddam się w niewolę... czytałem kiedyś tutaj na tym wykopie artykuł jakimś profesorze uniwersytetu z biegłym chłopie który uciekł od swojego pana i skończą medycynę. . Został asystentem na katedrze medycyny chyba w Wiedniu jak dowiedział się o tym jego pan notabene chyba
@Glassius: A gdzie ja piszę o rozmyslnym morderstwie chłopa? Ja piszę o tym że jak chłop uderzył swojego pana to na przykład ucinali mu palec a jak wyciągnął na swojego pana miecz czy jakąś b--ń to ucinali jego rękę. A jeżeli ktoś zabił chłopa na przykład w bójce to płacił jego panu odszkodowanie kilka czy kilkanaście grzywien i sprawa była załatwiona. Znaczy
@Glassius: nieprawda szlachcice sobie na sejmiku zażądali takiego prawa żeby król nie podnosił chłopów do godności szlacheckiej. Nie powiem ci konkretnie który to był rok ale wiem na pewno. Myślę że to była druga połowa 16:00 tego wieku
@Glassius: bzdura rewolucja w Rosji została stworzona za niemieckie pieniądze na która Niemcy włożyli 20 milionów Marek w złocie. Plan Rewolucji a napisał człowiek o nazwisku parvus a pieniążki poszły za pośrednictwem Fili niemieckiego banku Szwecji. Chłopi robotnicy poszli strajkować dlatego że płacili Im więcej za nicnierobienie niż za prace. Reforma stołypina nie miała tutaj nic
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Antoni_Bryk
Rozwój gospodarczy i wprowadzenie płodozmianu sprawiły, że pańszczyzna stała się przestarzała i musiała zniknąć.
Natomiast w XVII i XVIII wieku pańszczyzna działała bardzo dobrze, o czym świadczą relacje ówczesnych, jak Francuza Fortia de Piles z lat 80. XVIII
@Glassius: No właśnie mowa o 19:00 wieku i do 19 wieku taki chłop nie był wolny skoro taki Krasicki miał prawo jego pozwać na gospodarstwo po ojcu. Skoro tak było w 19 wieku to jak Sytuacja wyglądała w 17 albo 18. Odszkodowanie za śmierć szlachcica to mógł płacić jeden
@Glassius: Aha oczywiście powiedzenie też o rogaczu to też mit.
@Glassius: to twoje najlepsze to wyglądało tak że mieszczanin też człowiek niewolny odłożył sobie pieniądze wykupił swoją wolność i zapłacił żeby dali mu tytuł szlachecki. I te 800 osób na kilkanaście milionów to po chuju fest. Nawet w tym artykule które ty wkleiłeś jest napisane że przywilej kogoś godności był zarezerwowany dla sejmu. Już widzę w sejmiku takiego senatora który swojego
Tak samo. Chłop zbiegał do innego pana i to nowy pan zapewniał mu bezkarność. Tym panem bywali inni szlachcice, sicze albo armia.
@Glassius: fajnie robisz z Kmiecia szlachcica i to podobno i ja manipuluje... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
odszkodowanie było dzielone między rodzinę i właściciela terenu gdzie doszło zbrodni. Na królewskich gościńcach płaciłeś koronie, na szlacheckich szlachcicowi, na terenach miejskich radzie miasta, przy terenach kościelnych parafii. Tylko, że jakiej rodzinie miał on zapłacić, skoro była jego żoną. Miał sam sobie płacić? Poza tym, kara była wyższa, musiał zwrócić posag. Więc wcale nie wiadomo, czy
@Glassius: to Dlaczego ksiądz jeszcze dostanę odszkodowanie przecież w kaplicy jego nie zabili... po drugie wody w lądowe tak jak i łabędzie należały do króla dziewczyna zginęła w rzece Dlaczego wiem odszkodowanie dostał pan a nie król?