Wpis z mikrobloga

Nie mieszkam w Polsce, więc może mi ktoś wyjaśnić czemu testy PCR są takie drogie? Patyczki są pozłacane? Punktu poboru w prestiżowych lokacjach? Widzę ceny ponad 300 pln wszędzie.

W Brnie test kosztuje 150 pln, w Berlinie 226 pln, w Irlandii 270 pln... wszystkie te miejsca mają wyższe koszty pracy i w kilku przypadkach nieruchomości. Poza EU jest jeszcze taniej, ale rozumiem, iż tam są niższe koszty.

#koronawirus #ekonomia #kiciochpyta
  • 4
@wrzesien: bo branże specjalistyczne kupują i rozliczają się w Euro, stąd też ceny w Euro przewalutowane na PLN. Taki jest efekt zapóźnienia technologicznego w kraju. Mamy dostęp do technologii, ale utrzymanie ich kosztuje krocie. Przerabialiśmy już to za Gierka.
@wrzesien: liznąłem zawodowo sprzęt laboratoryjny. musiałbym spojrzeć na swój stary wynik pcr jaki tam jest model analizatora ale nie chce mi się szukać. obstawiam, że w Polsce mało firm posiadało analizatory do PCR, a jak je kupiły to dopiero zaczęły im się amortyzować. zgaduję, że ten typ testu (PCR) nie był chyba zbyt popularny przed epidemią. jeśli na odpowiednim modelu analizatora nie da się robić innych pożytecznych badań to masz odpowiedź.