Wpis z mikrobloga

Chciałbym kupić swoje własne mieszkanie narazie się rozglądam ale myślę, że pod koniec roku trzeba się już będzie zdecydować. Pogodziłem się już z kredytem na minimum 25 lat. Krótko o mnie w tym roku kończę studia. 24 letni kawaler i to szybko się nie zmieni. Pracuję jako programista 5k b2b zdalnie. Liczę, że po jakimś czasie będę zarabiał więcej ale póki co nie jest źle dopiero zaczynam w branży. Myślę, że pod koniec roku będę miał już odłożone z 45 k własnych oszczędności.
Rozglądam się za mieszkaniem do 45 m2. Aktualnie mieszkam z rodzicami w #lublin i w sumie miasto nie jest złe więc mógłbym tu zostać aczkolwiek cenowo widzę, że #lodz i #poznan są również atrakcyjne.
Polecacie jakieś tanie osiedla w tych miastach lub ewentualnie innych tanich miastach ?
W Lublinie z tego co się orientuje to dość tanie są Zemborzyce no i Felin.
Dozbierać do 60 k i mieć 20% wkładu własnego czy niema to aż takiej dużej różnicy i 10% wkładu wystarczy?

#nieruchomosci
#mieszkanie
  • 41
  • Odpowiedz
aczkolwiek cenowo widzę, że #lodz i #poznan są również atrakcyjne

@Street_Gainz: Hm, ja bym w pierwszej kolejności się zastanowiła, czy podobają ci się te miasta. Czy czujesz vibe, czy jest tam co robić po pracy, ile zieleni, czy w okolicy jest coś (dla ciebie) ciekawego, czy osiedle o którym myślisz jest bezpieczne (a nie tylko tanie) itp.
  • Odpowiedz
@Street_Gainz przede wszystkim zamiast słuchać wykopków doradzających ci mieszkanie z rodzicami do 30/ miasta 15-20k oraz inne złote rady przeanalizuj kwestia zdolności kredytowej.

W jakiej formie się rozliczasz ? Jeżeli ryczałt to twoj dochód wyliczany jest jaki mniej więcej 60 procent kwoty na fakturze. Czyli dla banku twoje 5k to realnie 3k. Co w twoim przypadku oznacza że możesz nie mieć zdolności.
Rozkminy typu 10 czy 20 procent to temat drugorzędny bo może się okazać że niezależnie od tego tej zdolności nie masz, ponadto różne banki w przypadku jdg mają różne wymagania niektóre wymagają pełnego roku inni 2 lata itd.
Zorientuj się jaką masz zdolność i jakie banki wchodzą w grę, czy trzeba brać rodzica do kredytu czy może zmienić formę opodatkowania itd możesz napisać na tagu #kredythipoteczny i wtedy myśl co dalej.
  • Odpowiedz
  • 0
@Street_Gainz myślałem że 5k w normalnej walucie. szukaj za granicą, za 5k pln to się firmy nie opłaca zakładać.. :)

Jak kilka dobrych lat temu zarabiałem tyle i mieszkałem sam to przez rok niezbyt poważnego oszczędzania odłożyłem na auto warte 15k więc wiesz.. z tym kredytem może nie być lekko.
  • Odpowiedz
@Street_Gainz: znajdź mniejsze miasteczko ale z super dojazdem PKP do samego centrum dużego miasta. Za mieszkanie zapłacisz 3x mniej a pociągiem będziesz w centrum szybciej niż samochodem w godzinach szczytu mieszkając w tym mieście. Do tego w pociągu możesz pracować, uczyć się
  • Odpowiedz