Wpis z mikrobloga

cześć, czy jeśli chciałbym zostać #programista15k to powinienem ukończyć jakieś kursy lub pójść na odpowiednie studia? Czy pracodawcy wymagają jakichś zaświadczeń, że cokolwiek potrafisz?
zainteresowało mnie #programowanie więc jestem ciekaw czy da się nauczyć jakiegoś języka samemu by potem pracować w zawodze
  • 11
@FajnyQmpelPL: generalnie to jest tak, że żeby zostać zaproszenie na rozmowe na entry level tj. jakiś staż/junior to Twoje CV jakkkolwiek musi się wyróżniać sposród innych 150 CV które spływa do HR. chyba najlepszym sposobem na wyróżnienie się z reszty kandydatów to własne projekty na githubie ew. jakieś własne apki postawione na jakimś heroku czy innym gównie. jak już złapiesz pierwszą pracę to już z górki i same Cie rekruterki będą
@FajnyQmpelPL: uczysz się w domu podstaw z neta, potem uczysz się języka z kursu i robisz swoje projekty. Ja nie mam studiów, technikum ani bootcampu (to jest idiotyzm), a doszedłem do architekta. Nie musisz mieć żadnych certów na początek, wystarczą własne projekty ze 150 CV w HR projekty ma może ze 3. Ale z pierwszą pracą i tak będzie trudno.
@draki92: wielkie dzięki, czy to jaki język wybiorę ma duże znaczenie? najprzystępniejszy wydaje mi sie python, ale obiło mi się o uszy, że znacznie opłacalniejsza do nauki jest Java. masz jakieś zdanie na ten temat?
@FajnyQmpelPL: Ja bym szedl na studia jak jestes mlody. Bez nich ciezko dostac prace bo hrowy z miejsca odrzucaja takie cv przez mase bootcampowcow. Bedac studentem latwo zalapac sie na staze. Tych projektow o ktorych mowia czesto nikt nawet nie oglada. Zaden doswiadczony programista nie bedzie siedzial pol dnia i ogladal 50 projektow. Zwlaszcza ze te projekty mozna #!$%@? z neta. Nigdy tez nie wiadomo kiedy papier sie przyda.