Aktywne Wpisy
źródło: temp_file6708555131709191805
Pobierz
niko444 +109
Pamiętacie jak była mapa #wypadki w polsce podczas wakacji? Proponuje zrobic mape pogryzień przez amstaffy i pitbulle i inne bydła, codzienne aktualizacje w jakiej miejscowosci i ile pogryzień ogółem.
#psy #psiarze #heheszki #bekazpsiarzy #polska #smiertelnewypadki
#psy #psiarze #heheszki #bekazpsiarzy #polska #smiertelnewypadki
źródło: e332139da4987b37028a179c734c438cb3f928ec1c0011a7839f733b13c63c7e
Pobierz

#slub #slubodpierwszegowejrzenia #pary #milosc #zwiazki
Za sam slub nikt nie ma prawa wymagać opłaty.
To jest sakrament i ofiarę składasz dobrowolnie, jezeli napotkasz się z jakimś cennikiem,możesz zgłosić do kurii.
U nas nie chcial nic ani ksiądz w mojej rodzinnej parafii, ani nic też za dokumenty ksiądz w parafii rodzinnej męża.
Co do oprawy to zależy od pary młodej. Komuś starczy cicha, skromna ceremonia, a ktos inny chce instrument
@agaja: hehe tylko ilu takich jest... zazwyczaj sskrament ale nie mniej niż 1000zł.
Polecam slub cywilny... za całość wychodzi 83zl
@elena-mary: Więcej niż się wydaje. U mnie też nic nie żądał za ślub.
I nawet za zaświadczenia w kolejnych parafiach: w pierwszej nic (moje zaświadczenie chrztu), w drugiej parafii też nic, (zaświadczenie bierzmowania) w trzeciej, żonie wskazano że będą wdzięczni za ofiarę do puszki (zaświadczenia chrztu i bierzmowania żony), ale nikt nie patrzył na ręce czy i ile wrzucamy.
@southlander: nigdy nie słyszałam o takim księdzu :D u mnie w rodzinie wszyscy grube tysiące płacili.
@elena-mary: to nie do końca prawda. Jeżeli chcesz ślub poza urzędem to urzędnik zawoła dodatkowy 1000 zł.
No i w sumie nie dziwi, że są opłaty. Tak jak urzędnikowi musisz zapłacić, żeby podjechał w dane miejsce udzielić ślubu tak samo księdzu trzeba zapłacić, że oddaje parze młodej kościół na wyłączność na zamkniętą uroczystość.
@alyaoo: źre rozumujesz. Napisze prosciej:
Ślub cywilny - kosztuje 82 złotych i to jest standardowa cena zastandardowy ślub. Nie muszę mu płacić by gdzieś podjechał bo nie jest to wymaganeeee. Jak ktoś chce fanaberii to może pewnie urzędasa zabrać nawet na bahamy jak
I tak jak pisałam wyżej, ksiądz może sobie zażyczyć jakiejś opłaty za udostępnienie kościoła na daną uroczystość i nie ma co mu się dziwić. Ogrzewanie, prąd, nagłośnienie itd. nie biorą się z powietrza, to kosztuje.