Wpis z mikrobloga

@qras: pytasz o ślub czy oprawę?
Za sam slub nikt nie ma prawa wymagać opłaty.
To jest sakrament i ofiarę składasz dobrowolnie, jezeli napotkasz się z jakimś cennikiem,możesz zgłosić do kurii.

U nas nie chcial nic ani ksiądz w mojej rodzinnej parafii, ani nic też za dokumenty ksiądz w parafii rodzinnej męża.

Co do oprawy to zależy od pary młodej. Komuś starczy cicha, skromna ceremonia, a ktos inny chce instrument
  • Odpowiedz
Za sam slub nikt nie ma prawa wymagać opłaty.

@agaja: hehe tylko ilu takich jest... zazwyczaj sskrament ale nie mniej niż 1000zł.

Polecam slub cywilny... za całość wychodzi 83zl
  • Odpowiedz
hehe tylko ilu takich jest...

@elena-mary: Więcej niż się wydaje. U mnie też nic nie żądał za ślub.

I nawet za zaświadczenia w kolejnych parafiach: w pierwszej nic (moje zaświadczenie chrztu), w drugiej parafii też nic, (zaświadczenie bierzmowania) w trzeciej, żonie wskazano że będą wdzięczni za ofiarę do puszki (zaświadczenia chrztu i bierzmowania żony), ale nikt nie patrzył na ręce czy i ile wrzucamy.
  • Odpowiedz
I nawet za zaświadczenia w kolejnych parafiach: w pierwszej nic (moje zaświadczenie chrztu), w drugiej parafii też nic, (zaświadczenie bierzmowania) w trzeciej, żonie wskazano że będą wdzięczni za ofiarę do puszki (zaświadczenia chrztu i bierzmowania żony), ale nikt nie patrzył na ręce czy i ile wrzucamy.

@southlander: nigdy nie słyszałam o takim księdzu :D u mnie w rodzinie wszyscy grube tysiące płacili.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Polecam slub cywilny... za całość wychodzi 83zl

@elena-mary: to nie do końca prawda. Jeżeli chcesz ślub poza urzędem to urzędnik zawoła dodatkowy 1000 zł.
  • Odpowiedz
  • 1
@elena-mary: to nie są wyjątki, są w Polsce gminy gdzie jest więcej ślubów cywilnych zawartych poza usc niż w urzędzie.
No i w sumie nie dziwi, że są opłaty. Tak jak urzędnikowi musisz zapłacić, żeby podjechał w dane miejsce udzielić ślubu tak samo księdzu trzeba zapłacić, że oddaje parze młodej kościół na wyłączność na zamkniętą uroczystość.
  • Odpowiedz
Tak jak urzędnikowi musisz zapłacić, żeby podjechał w dane miejsce udzielić ślubu tak samo księdzu trzeba zapłacić, że oddaje parze młodej kościół na wyłączność na zamkniętą uroczystość.

@alyaoo: źre rozumujesz. Napisze prosciej:
Ślub cywilny - kosztuje 82 złotych i to jest standardowa cena zastandardowy ślub. Nie muszę mu płacić by gdzieś podjechał bo nie jest to wymaganeeee. Jak ktoś chce fanaberii to może pewnie urzędasa zabrać nawet na bahamy jak
  • Odpowiedz
  • 1
@elena-mary: opłata skarbowa za wydanie aktu malzenstwa - 84 zł - jest zawsze i dotyczy wszystkich rodzajów ślubów - wyznaniowych i cywilnych.

I tak jak pisałam wyżej, ksiądz może sobie zażyczyć jakiejś opłaty za udostępnienie kościoła na daną uroczystość i nie ma co mu się dziwić. Ogrzewanie, prąd, nagłośnienie itd. nie biorą się z powietrza, to kosztuje.
  • Odpowiedz
@alyaoo: No tak, tylko tu wlasnie chodzi o dobrowolnosc. Jesli Koscil uznaje konkubinat czy wspolzycie bez sakramentu za grzech, to nie powinien dopuszczac do sytuacji, kiedy para biednych osob nie bedzie sobie w stanie pozwolic na taki wydatek albo bedzie stac przed wyborem typu slub czy remont dachu. A jak komus o--------a i robi wesele za 40 tysiecy, ale ma problem z tym, ze organiscie trzeba stowke sypnac, no to
  • Odpowiedz
  • 0
@zjem_twoj_bigos: A ja myślę, że z każdym idzie się dogadać i para ubogich raczej nie będzie miała problemu z wzięciem ślubu kościelnego. W ostateczności mozna też zgłosić się do kurii jak ksiądz za dużo fika albo wybrać inną placówkę.
  • Odpowiedz
  • 0
@zjem_twoj_bigos: W każdej większej organizacji zdarzają jednostki, które nie przestrzegają wewnętrznych zasad, KK nie jest tu wyjątkiem. Też bym chciała, żeby wszystko wszędzie funkcjonowało tak, jak należy, ale rzeczywistość jest inna.
  • Odpowiedz
@alyaoo: Wiec tego nie bron. Ja tez rozumiem, ze w grupie 100 tysiecy osob znajdzie sie gwalciciel, ale to nie powod, zeby mowic, ze w kazdej grupie beda patologie, a moze chlopak mial ciezkie dziecinstwo. Jak Ci sie cos nie podoba, chcesz zmian, to tego nie usprawiedliwiaj.
  • Odpowiedz
  • 0
@zjem_twoj_bigos: przecież ja nikogo nie usprawiedliwiam ani nie bronię - mówię tylko, że jak ksiądz zbytnio dokazuje to można go zgłosić do kurii i elo albo iść do innego, który lepiej się wywiązuje ze swoich obowiązków.
  • Odpowiedz