Wpis z mikrobloga

Dzwonił do mojego kolegi #januszebiznesu , że od lutego podnosi mu czynsz o 250zł, bo o tyle mu wzrosła rata na hipotekę. xD (zmiana ceny wynajmu z 1600 zł na 1850 zł)
Jako, że mój kolega najchętniej by się z tego mieszkania wyprowadził - cienkie ściany (wszystko słychać) i stosunek jakości do ceny beznadziejny, a trzyma go przy tym mieszkaniu najem okazjonalny to oczywiście odmówił, i powiedział, że nie zgadza się na podwyżkę.
Na to Janusz chciał go postraszyć, że w takim razie ma się wyprowadzić. Mój kolega powiedział, że opuści mieszkanie z końcem stycznia (do wtedy opłacony czynsz), i Janusz wybuchł, że przecież umowę mają do końca października ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Straszy go, że pójdzie z tym do adwokata, bo nie można rozwiązywać umowy, kiedy się chce xDDDD
Cyrk na kółkach
#wynajem
  • 5
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@stormkiss: @Tikyo: zmiana wysokości czynszu to jak wypowiedzenie umowy - trzeba dochować terminu wypowiedzenia, a w przypadku umowy na czas określony zmiana wysokości czynszu w jej trakcie, oznaczałaby przedterminowe jej zerwanie.

Nie ma czegoś takiego jak częściowe wypowiedzenie umowy (tylko niektórych zapisów). Takie coś robi się aneksem, na którym podpisują sie obie strony (wyrażają zgodę w sensie).

Zatem wypowiedzenie (zmiana) części umowy oznacza wypowiedzenie jej w całości.