Wpis z mikrobloga

Tak sobie myślę co by tu zepsuć w mojej drukarce i wymyśliłem, żeby odciążyć oś X to chciałbym przenieść ekstruder na górną część ramy. Mam klona BMG, który umożliwia podpięcie bowdena od strony wejścia filamentu. Ekstruder byłby na górnej belce ramy, a do niego byłby podpięty bowden o długości ~50cm, który byłby wpięty w złączkę zamontowaną w sławnym stoliku Ikea Lack. Pod stolikiem zaś byłaby szpula filamentu z czyścikiem. Pojawiają się następujace dylematy:
- Czy mocowanie ekstrudera na górnej belce odciąży oś X na tyle, że zauważę poprawę w jakości wydruku?
- Czy ekstruder będzie w stanie przeciągnąć filament przez tak dlugiego bowdena plus ciągnąć filament ze szpuli spod stolika?

#druk3d #drukarka3d
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Varien: ciekawe. mysle ze wszystko powinno byc ok, ale zazwyczaj to wlasnie direct drive jest upgradem wzgledem bowdena. no wlasnie ja nie chce przechodzic na DD bo nie chce obciazac osi X bo i tak np potrafi mi perzestrzeliwywac rogi
  • Odpowiedz
@d_k_: Widziałem, ale czekam aż więcej osób zacznie to używać, nie lubię się z paskami :D No i tak na prawdę brakuje mi tylko silnika do drugiej Z, ale jakoś nie chce mi się za to wziąć xd
  • Odpowiedz