Wpis z mikrobloga

@Szaradoniczka: bo jak czytam poradniki Pani domu jakich środków to nie używają aby pozbyć się osadów kawy, a z kolei na Reddicie filmiki ile kaw musieli zrobić, aby wyparzył się zapach i posmak metalu i chemikaliów

No i ten klasyczny filmik
iErdo - @Szaradoniczka: bo jak czytam poradniki Pani domu jakich środków to nie używa...
  • Odpowiedz
@iErdo ja swoją myłam standardowo płynem do mycia naczyn, choć odbiło się to na tej gumowej uszczelce.
Obecnie przemywam całość kawiarki wrzątkiem, właśnie po obejrzeniu tego filmiku. W internecie nie znalazłam jasnej odpowiedzi, póki co jakiejś różnicy też nie czuje.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@iErdo: ja od kilku lat myje samą wodą i miękką szczoteczką + raz na kilka kaw wyciągam uszczelkę z sitkiem i też dokładnie myje - nie ma żadnych osadów, a już na pewno jakiegoś dodatkowego aromatu. Również korzystam z Bialetti

Jeśli się nie mylę co do zasady jednak środków czystości nie należy stosować wyłącznie do kawiarek z aluminium żeby nie uszkodzić warstwy tlenku na powierzchni metalu. Kawiarki z nierdzewki mógłbyś w
  • Odpowiedz
Włosi myją kawiarkę tylko pod bieżącą bez użycia płynu do mycia, który wpływa później na aromat parzonej kawy?


@iErdo: TAK - jeśli wierzysz w czary ; )
  • Odpowiedz
@iErdo: Ja tam myję normalnie płynem, bialetti stalowa. Żadnym zmian nie czuje, a smak mam dobry i coś z kawą nie tak to wyczuwam.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@iErdo: ja płuczę codziennie samą wodą (i tak codziennie przecież piję kawę) i nie ma żadnych osadów. Tylko przed pierwszym użyciem trzeba porządnie umyć płynem i później bardzo dobrze wypłukać, żeby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń z fabryki.
  • Odpowiedz
@iErdo: Po co myć z płynem skoro kawa nie wytwarza żadnego tłuszczu? Sama woda wystarcza, czasami można szczotka wyszorować and thats all folks..
  • Odpowiedz