Aktywne Wpisy
ChlopoRobotnik2137 +1115
Palacze to podludzie…sytuacja z przed chwili , chuop po 40 pali cienkiego papierosa czem prędzej na peronie żeby jak najwiecej nawciagac się. Pociąg już jedzie a pet nadal cały. Zaciąga się jak szalony by resztę pęta wrzucić na tory… już nie wspomnę o toaletach na lotniskach gdzie wiecznie śmierdzi fajkami bo jaśniepan nie umie wytrzymać bez fajki kilka godzin. No podludzie
#papierosy #fajki #palenie #tyton
#papierosy #fajki #palenie #tyton
KingaM +5
Mieć tyle hajsu, a mieć stylistę/poczucie stylu na poziomie gimnazjalisty podczas dojrzewania na wsi.. #modameska #zuckerberg
Chyba, że to celowo, w sensie, jak pawie: ten ogon do niczego się nie przyda, jest bezużyteczny, ciąży, większe ryzyko, że zginę, a mimo to mnie stać na niego, czyli jestem zacnym samcem.
Chyba, że to celowo, w sensie, jak pawie: ten ogon do niczego się nie przyda, jest bezużyteczny, ciąży, większe ryzyko, że zginę, a mimo to mnie stać na niego, czyli jestem zacnym samcem.
generalnie nie lubię tematów zastępczych i odwracania uwagi opinii publicznej (w tym wykopowiczów) od takich palących problemów jak homoporpaganda, gwałty arabów na kozach czy bezpieczeństwo ruchu drogowego w Rosji - jednak czasami warto zauważyć, że gdzieś jest inny świat i inne problemy, o których warto podyskutować
dziś - po 4 latach funkcjonowania poza systemem (tzn. bez ważnych dokumentów tożsamości) postanowiłem zalegalizować się w naszym biurokratycznym i zbrodniczym systemie, gdyż potrzebuje paszportu (co zasadniczo wymusza też wymianę dowodu osobistego) :)
wszystkiego nie będę opisywał bo to co w XXI wieku dzieje się w warszawskich urzędach to można zobaczyć w filmach Barei - praktycznie nic się nie zmieniło, opowiem wam tylko jak wygląda proces złożenia wniosku o dowód osobisty
przychodzi się do urzędu i na recepcji można pobrać wniosek (kartka a4), który wypełnia się długopisem
połowa pól do wypełnienia w tym wniosku jest bezsensu i można je spokojnie pominąć (z trzech powodów: urząd ma je w systemie lub podanie tych danych jest bez znaczenia dla całej procedury lub dane można wpisać na sztywno na każdym formularzu np. dane urzędu... tak składając wniosek w jego nagłówku musiałem odręcznie wpisać dane urzędu, jakby nie mogli wydawać formularzy ze swoimi danymi np. wbitymi pieczątką skoro drukowanie formularzy z danymi urzędów w XXI w. przerasta nasze Państwo)
następnie w okienku daje się formularz urzędnikowi, który (mniej lub bardziej sprawnie) przepisuje nasze dane do komputera (jakby nie mógł - po spojrzeniu na nasz dowód - wpisać tylko PESEL, a reszta danych zaciągałaby się automatycznie z bazy) - oczywiście co chwila dopytując co tam naskrobałem w formularzu wypełnianym pośpiesznie na ladzie obok niezbyt eleganckimi drukowanymi literami
jak urzędnik skończy swoją tytaniczną pracę to - UWAGA UWAGA - drukuje formularz niemal identyczny z złożonym wnioskiem (tylko papier jest różowy :P), w formularzu są przepisane nasze dane i dostajemy ten formularz do podpisania
kiedy my sprawdzamy czy koleś dobrze przepisał na komputrze dane, które 5 minut wcześniej z takim skupieniem wpisaliśmy we wniosek on otwiera kajecik w kratkę format A4 i w narysowanej od za krótkiej ekiereczki tabelce wpisuje kolejny numer wniosku, jakieś inne numerki i część naszych danych... to taka ewidencja wniochów na potrzeby urzędu
mocne co nie?
XXI wiek
firma produkująca wodę z cukrem wysłała gościa w kosmos
Chińczyki zawracają rzeki i budują kolej do Tybetu
Turcy wybudowali tunel łączący Azję z Europą
Amerykanie mają satelitę, która widzi dokładniej książkę którą ja czytam na plaży niż ja sam - bo ja mam wadę wzorku i słońce mi przeszkadza
Koreańczycy mają kible wyposażone w elektroniczne sterowanie i komputer o mocy obliczeniowej większej niż mój pierwszy PCet (386 DX)
Itp. itd.
Środek Europy, Warszawa i koleś każe mi zapisać długopisem kartkę A4 - podaje tam swoje dane i podpisuje ten świstek, a on spędza 5 minut na przepisaniu tego do kompa, drukuje i każe mi podpisać jeszcze raz - i dopiero ten wydrukowany formularz leci do centrum personalizacji dokumentów...
@RageKage: tu akurat wychodzi pewnie taniej zamówić po prostu jednakowe dla całej Polszy i potem rozprowadzać niż drukować każdemu urzędowi z osobna. tak podejrzewam przynajmniej
Ta papierkologia
@little-illusion-machine: szczerze to nie sądzę żeby miało to znaczenie przy tych ilościach formularzy, ale zakładając że masz rację to mam pytania pomocnicze:
- czy urząd nie może przybijać swojej pieczątki na takim formularzu?
- czemu ma służyć podanie takich danych? w jakich okolicznościach ma to znaczenie, zwłaszcza
Wymieniałem ostatnio dowód osobisty, bo stary się przeterminował. I poszlo szybko i sprawnie. Dałoby się bardziej zautomatyzować, ale źle nie jest.
Za jakiś rok zobaczę, jak to w Warszawie się robi :)
@rss: jest takie
@little-illusion-machine: oczywiście że nie wypełniłem i nie przyjeli :)
ps. a tak serio - opisuje, wyśmiewam, wyszydzam, krytykuje, a czasami proponuje alternatywne rozwiązania nie w ramach terapii bo jestem wrażliwy tylko dlatego, że uważam że warto pisać i rozmawiać o tym co się w tym kraju wyrabia :)