Wpis z mikrobloga

Hej,
mam problem z Calibre.
po przekonwertowaniu pliku znikają mi tekst z książki.
wysyłanie oryginalnego pliku na kindla skutkuje brakiem okładki a całą bibliotekę mam z okładkami i zależy mi trochę na nich :)
ktoś coś miał podobnego? to się zadziało po ostatniej aktualizacji kindla chyba.. calibre tez mam najnowszą...
#kindle #ebook #calibre
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wcześniej wszystkie okładki "reperowałem" calibre ale teraz po przekonwertowaniu brakuje np: spisu treści, części tekstu w przekonwertowanym pliku :/

@Balthazarr: to jes m. in. powód czemu ostatecznie zrezygnowałem z kindle :/
  • Odpowiedz
ja myślałem aby na kolorowy się przerzucić ONYX albo pocketbook 7,8"

@Balthazarr: też myślałem ale raczej poczekam na nowsze generacje ekranów. "Warstwa kolorowa" trochę psuje kontrast warstwy czarnobiałem w einkach, chociaż nie widziałem jak to wygląda na żywo.

a co masz
  • Odpowiedz
@Captcha--: tak, również ten problem występuje. coś jest nie tak z samym Calibre albo plikiem wsadowym mobi ale nigdzie w necie nie widzę solucji do tego problemu.
@Kryspin013 ; @Captcha-- - ostatecznie ten jeden problem udalo mi sie rozwiązać ładując przez kabel oryginalny plik mobi i zaladowala sie okladka bez konwertowania, natomiast niektore okladki przez kabel mi sie nie ładują ale calibre też urywa spis treśći. wyglada to
  • Odpowiedz
@Balthazarr: a jak skonwertujesz do .txt to "znikający tekst" jest zachowany?
spróbuj ewentualnie przejść przez konwersję do html - sprawdź jak wygląda - i dopiero html konwertować do wyjściowego mobi lub azw3

Jeśli znikający tekst jest objęty jakimś znacznikiem możesz go podglądnąć w trybie edycji a potem całkowicie wyeliminować wszelkie jego powtórzenia.

ale nigdy nie spotkałem się z problemami o jakich piszesz w kupnym ebooku
  • Odpowiedz
  • 1
@Dibhala właśnie też to robiłem i tekst jest ale calibra rozbija mi spis treści na jeden akapit jedna strona i to obojętnie z jakiego formatu.
Wydaje mi się, że tak skopany jest sam plik Mobi który kupiłem w księgarni. Z innym z tej samej księgarni też występuje ten sam problem. Na razie zostawiłem to bo załatwiłem w końcu sprawę tak jak wyżej opisałem ale to nie jest rozwiązanie problemu niestety
  • Odpowiedz