Wpis z mikrobloga

No i jak żyć w tym państwie z dykty i wszystkimi spółkami skarbu państwa...

Ok 2 tygodnie temu wracając z pracy (inne miasto oddalone od miejsca zamieszkania ~100km) pociąg miał ogromne opóźnienie. Zmęczony po pracy, i psychicznie czekając na dworcu na pociąg potem wlekący się całą drogę dojechałem do mojej miejscowości z opóźnieniem ok. 80 minut. Myśle sobie no trudno zdarza się, ale nie dam się napiszę reklamację o zwrot części pieniędzy za bilet.
Zgodnie z regulaminem za opóźnienie w zakresie 60 - 119 minut przysługuje 25% kosztu biletu.

Myślę sobie 6.25 zł no nie za wiele ale dla zasady napisze tą reklamację. Dzisiaj dostaję maila że super, pociąg faktycznie opóźniony należy się 6.25 zł zwrotu. Jednak nie wypłacają rekompensaty jeżeli nie przekroczy ona 16 zł.

Cały, normalny (nie ulgowy) bilet kosztuje mnie 25 zł. Więc nawet przy opóźnieniu powyżej 120 minut (może być nawet i dzień albo rok) powinienem dostać rekompensatę wysokości 50% czyli 12.5 zł, co dalej jest mniejszą wartością od 16 zł. Więc możemy pocałować PKP Intercity w d***.

Kto normalny wymyślił że rekompensata jest wypłacana dopiero od wartości 16 zł?

Oczywiście chciałem zadzwonić do PKP Intercity żeby sobie z nimi porozmawiać ale w XXI wieku za rozmowę z ich infolinią koszt połączenia jest równy 1.29 zł za minute. Więc znając życie pewnie wtopił bym pieniądze na połączenie i odbijał się od jednego pracownika do drugiego.

I tak sobie jeżdżą te pociągi bezkarnie po naszym kraju, nie wypłacając odszkodowań, utrudniając komunikację pasażera z firmą.

#gorzkiezale #pkp #pkpintercity
ikso95 - No i jak żyć w tym państwie z dykty i wszystkimi spółkami skarbu państwa... ...

źródło: comment_1640858468rDUYemDUHbbq5RnbaQw6PJ.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@ikso95: kto wymyślił? Rozporządzenie WE 1371/2007 dotyczące praw i obowiązków pasażerów w ruchu kolejowym. Narzuca ono kwoty odszkodowań za spóźnienie pociągu (25/50 procent ceny biletu), jednocześnie zwalnia z obowiązku wypłacania odszkodowania jeśli jest ono niższe niż 4 euro.

W PKP INTERCITY jest to sztywna kwota 16 zł, poniżej tej kwoty nie mają obowiązku wypłacać cokolwiek. Takie prawo.
  • Odpowiedz