Wpis z mikrobloga

Pierwsza Polska osada w Stanach Zjednoczonych - Panna Maria, Texas (1854r)

Dziś wracając z Corpus Christi postanowiłem zajechać i jestem mega zaskoczony. W zeszłym roku otwarto tu muzeum polskiego dziedzictwa w Stanach.

Mieścina pośrodku niczego, gdzie mieszka kilkanaście rodzin a tu taka perełka, w komentarzach więcej zdjęć.

http://pannamariacenter.org

https://goo.gl/maps/h6ndwkeLkKugUocK7

#usa #texas #teksas #sanantonio #pannamaria #emigracja #emigrujzwykopem #polonia
thoorgal - Pierwsza Polska osada w Stanach Zjednoczonych - Panna Maria, Texas (1854r)...

źródło: comment_1640753073lVcRk7SQWkzTeaZi1h1AX2.jpg

Pobierz
  • 60
  • Odpowiedz
@thoorgal: mało jest tak kiczowatych i przasnych połączeń jak polski i amerykański patriotyzm. Te wszystkie grafiki, znaki, wystroje, budynki i style w jakich urządza się organizacje polonijne w USA to festiwal tandety jakich mało. Słynne już polskie sklepy gdzie na szyldzie musi być krzyż, flaga, biały orzeł, zdjęcie papieża i pieczęć USA.

Największą formą jest chyba tzw polish cathedral style, gdzie imigrancji z Polski nastawiali kościołów w stylu pseudohistorycznym typu renesans
  • Odpowiedz
@czokobons: ale Francja była kiedyś częścią cesarstwa rzymskiego i dla nich styl klasyczny jest naturalny, stawianie łuków jest częścią kultury i dziedzictwa europejskiego, zwłaszcza na terenach niegdyś rzymskich. W USA natomiast nie stawiano nigdy budynków w stylu powiedzmy romanskim, bo w tym czasie Amerykanie składali się wyłącznie z Indian. Dlatego np odwzorowanie zamku rycerskiego w Polsce ma sens, a w USA jest zwyczajnie śmieszne. Tak samo w drugą stronę i obiekty
  • Odpowiedz
Największą formą jest chyba tzw polish cathedral style, gdzie imigrancji z Polski nastawiali kościołów w stylu pseudohistorycznym typu renesans i barok, które udają ze są zabytkami

@p0lybius:
Wrzuciłem w google, bardzo ładne budynki. Brzydkie są tylko te z elementami modernistycznymi.
Natomiast styl neogotycki czy neoklasyczny jest w USA często spotykany.

https://www.google.pl/search?q=polish+cathedral+style&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwij1s3C3Yj1AhWRtYsKHbGmBN4Q_AUoAXoECAEQAw&biw=2560&bih=1259&dpr=1#imgrc=dJBMUjQr-e70BM
  • Odpowiedz
@czokobons: xD ale ja nie piszę o klasycyzmie jako takim, tylko o budowaniu sztucznych zabytków w danym stylu, kiedy on się już skończył. Ile razy mam pisać że jak w USA w XVIII wieku budowano w stylu z XVIII wieku to jest to normalne, ale jak w XX czy nawet XXI wieku ktoś na to wpada to jest to już krytykowane przez każdego poważnego architekta czy znawcę sztuki? Nie wiem skąd
  • Odpowiedz
@czokobons: xD no właśnie, słusznie zwróciłeś uwagę - była moda. Wszyscy tak budowali. A nie ze tej mody już nie ma a tu na środku miasta się stawia jeden jedyny budynek, który pasuje jak pięść do oka.

Jakby wszyscy w Polsce stawiali zamki krzyżackie i taki był styl to też by się nikt nie śmiał z Janusza. Ale nie mamy neokrzyzakow wiec ten jeden Janusz będzie nadal pośmiewiskiem. Tak samo nikt
  • Odpowiedz