Aktywne Wpisy

mirko_anonim +7
✨️ Życie w pojedynkę: wyzwania i przemyślenia Ⓘ
Trochę o mnie... w tym roku kończę 45 lat, od 2012 roku jestem niepełnosprawny, mam stwardnienie rozsiane. Stan nie jest tragiczny, w sumie nie jest najgorzej jednak zdecydowałem się przejść na rentę - dostałem całkiem niezłą kwotę jak na polskie warunki. W życiu dorobiłem się swojego i nie mam zamiaru zapracowywać się, czas na odpoczynek. Jestem sam, nie mam nikogo i pewnie dzięki temu dorobiłem
Trochę o mnie... w tym roku kończę 45 lat, od 2012 roku jestem niepełnosprawny, mam stwardnienie rozsiane. Stan nie jest tragiczny, w sumie nie jest najgorzej jednak zdecydowałem się przejść na rentę - dostałem całkiem niezłą kwotę jak na polskie warunki. W życiu dorobiłem się swojego i nie mam zamiaru zapracowywać się, czas na odpoczynek. Jestem sam, nie mam nikogo i pewnie dzięki temu dorobiłem

widzialapan +103

Pracuje jako inzynier metalurg w Belgii, moje zarobki to w tej chwili ok. 3k euro netto (+bonus, 13tka i 14tka itp.).
Mimo ze zyje mi sie tam dobrze i mam bardzo fajna praca, tesknie do Polski i chcialbym wrocic.
Mam oferte pracy w #generalelectric w Warszawie za 11k brutto. Praca wyglada na ciekawa i placa jest calkiem atrakcyjna.
Z drugiej strony, oferuja mi UoP z okresem probnym 6-miesiecznym i podpisanie umowy dopiero w pierwszy dzien pracy. Potrzebuje okolo 3 miesiecy na zamkniecie spraw w Belgii (jesli sie zgodze).
Co myslicie? Czy warto rzucac stabilna prace, zwlaszcza teraz gdy inflacja szaleje i nie wiadomo jak sie rozwinie sytuacja covidowa? Moze lepiej poczekac rok-dwa?
Czy moze probowac negocjowac i sprobowac ich przekonac do podpisania umowy wczesniej, z data rozpoczecia np. 1 kwietnia (nie chcialbym zostac na przyslowiowym lodzie)?
Czy okres probny to standard na polskim ryku pracy?
#praca #emigracja #powroty
@odysjestem: za malo? ;)
brak sluzby zdrowia
katastrofalne powietrze (choc w WWA jest na tle polski ok, ale to jak w największym syfie w Belgii)
za wszystko musisz płacić
mimo że na tle Europy zachodniej będziesz w okolicy minimalnej, to 80% państwa będzie
Oferuja pakiet w Luxmedzie.
Co do jakosci powietrza trudno sie nie zgodzic.
A skad wrociles i po jakim czasie? Rozwazasz ponowny wyjazd?
Też miałem ten moment, ze się trochę
Znajomy z mojej branży (lotnictwo) dostał teraz pracę w Warszawie, b2b i 7k na rękę, co biorąc jego doświadczenie, wykształcenie i jego umiejętności wychodzi słabo (jest po Kings College London i zna biegle ang i niemiecki)
@Wujek_Fester Nie mogę niestety z powyższym się zgodzić, bo przez po**bany covid i ograniczenia niestety zdecydowanie rzadziej widuję się z rodziną i przyjaciółmi w PL (przed pandemią to co innego)
Poza tym Covid nie będzie trwał wiecznie.
Poza tym, ten cyrk już trwa 2 lata i jakoś końca nie widzę (╯︵╰,)
Nie odstraszam, ale taka prawda. Sam wróciłem i żałuję. Teraz problemy z powrotem za granicę.