Wpis z mikrobloga

Ludzie, wyobraźcie sobie, że pracujecie prawie rok w robocie za 10k i w niedługiej perspektywie czeka Was wyjebka. Dostajecie ofertę od innej firmy za 40k. I co? „Nie, dziękuję mam ważny projekt do dokończenia?” Proszę was. Ja wiem, że są emocje, sam jestem kibicem kadry. Ale weźmy temat na chłodno. Coś co dla Polaków jest sprawą honoru dla pana Portugalczyka to zwykła praca, sposób na zarabianie hajsu. Gość ma świadomość, że nie przejdzie baraży więc korzysta z atrakcyjnej oferty, która mu się trafiła. Można się p-----------ć o sposób w jaki to chujek zrobił, że przez telefon i w drugi dzień świąt.

Takie sytuacje zdarzały się już wcześniej - Lopetegui z kadry Hiszpanii do Realu czy Koeman z Holandii do Barcy. Zawsze chodziło o własny interes i hajs. Życie.

#reprezentacja #pilkanozna
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@XdareckiX ale tu nie chodzi o to, że Sousa znalazł sobie lepiej płatną pracę. Chodzi o to w jaki sposób to zrobił. Wysyłał sprzeczne sygnały do działaczy, kibiców, mediów. Nagrał wywiad dla prawda futbolu, specjalny świąteczny odcinek w którym wyraża chęć dalszej współpracy z naszą reprezentacją, że chce pomóc reprezentacji, oh ah wszystko jest zajebiście, jesteście zwycięzcami a parę dni później dzwoni do Kuleszy, wiesz co jednak s--------m...
TOGETHER TO KATAR
  • Odpowiedz
  • 0
@vartan: Oczywiście kolego, trener kadry nie ma umowy o pracę tylko pewnie coś na kształt kontraktu menedżerskiego albo umowy B2B, niemniej użyłem tego przykładu żeby pokazać, że Souza ze swojej perspektywy kalkuluje tak jak każdy z nas by to robił. Mój przykład jest uproszczeniem ale najważniejsze elementy są wspolne - obowiązująca umowa, zobowiązania z niej wynikające oraz prawo do jej zerwania ze wszystkimi konsekwencjami.
  • Odpowiedz
  • 0
@Lemon_cheese: Masz całkowitą rację. Zrobił to w święta i myślę, że było to celowe zagranie, żeby zrobić ferment w narodzie, tak dla beki. Nie zdziwiłbym się gdyby Souza teraz siedział z popcornem przed kompem i na wyjebce czytał wiadomości z Polski.

Niemniej jednak większość oburzenia jest z powodu faktu odejścia.
  • Odpowiedz
  • 0
@XdareckiX moim zdaniem kolejny stwierdził, że reprezentacji się nie chce. A kibice mają nastroje jak chorągiewki.
Leo kochany, potem opluwany. Siatka, piłka ręczna, za każdym razem te same reakcje społeczne.

I wg mnie za bardzo obwinia się trenera za to co o----------a zawodnicy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Orowerbogatszy: Nie znam tej branży ale nie robiłbym z prawników w PZPN jakichś nieogarów. Z pewnością istnieją jakieś zwyczaje oraz ustalone warunki, które powielają się w umowach tego typu.
  • Odpowiedz
podobno nie ma żadnej kary za zerwanie kontraktu xD

@Minieri: co podobno jest standardem, coś jak to że nie ma klauzuli odstępnego nie oznacza że piłkarz może z dnia na dzień odejść za free, po prostu nie może odejść bez porozumienia między stronami.
  • Odpowiedz
@XdareckiX: Jesteś w grubym błędzie porównując sytuacje Sousy do Lopetegui (który podpisał potajemnie i został w------y) czy Koemana bo ten zrobił to za porozumieniem stron i po wygranych eliminacjach. Poza tym gdzie tu widzisz podobieństwo zmiany pracy za 400% więcej do pracy za 30%? Ma kontrakt i pełne prawo je zerwać, co nie zmienia sytuacji ze musi zapłacić odszkodowanie i być może konsekwencje w fifa.
  • Odpowiedz
@XdareckiX: Ciekawe czy napiszesz dokładnie to samo gdy ciebie w ostatniej chwili wystawi ktoś, z kim się umówiłeś na jakąś pracę czy usługę. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Podejrzewam, że będzie wręcz przeciwnie - zrobisz na mikro wysryw o tym jaka ta firma niepoważna, poprosisz wykopków żeby jej unikali i jeszcze będziesz ciągać ją po sądach.
  • Odpowiedz
a w tym czasie PZPN będzie go j---ł w sądzie o grube odszkodowanie

@puzonyyx: Czy ty czytasz co piszesz? Klauzula odejścia 500 tys euro, jest korzystna, ale zerwanie kontraktu i zapłacenie 300 tys odszkodowania już jest niekorzystne? Zawsze klauzula może być wyższa niż to co da PZPN-owi sąd FIF-owski.
  • Odpowiedz
@CzaryMarek: Klauzula odejścia nigdy nie jest korzystna dla zatrudniającego, bo pozwala zatrudnionemu zapłacić i odejść. Ile będzie odszkodowania to jeszcze na razie nikt nie wie. No bo chyba sobie nie wyobrażasz, ze ktokolwiek by parafował kontrakt z taka klauzula nieadekwatna do zarobków?
  • Odpowiedz
@XdareckiX: Najlepsze jest to że w PZPN pracują tacy spejaliści że tego nie przewidzieli i w kontrakcie podobno nie ma żadnej kary za zerwanie kontraktu xD

@Minieri: Tak było, byłem tym kontraktem.
  • Odpowiedz
@XdareckiX wyobraź sobie, że spotykasz się już długo z dziewczyną, macie wspólne plany a ona cię rzuca dla innego bo tamten więcej zarabia. Co robisz? Emocje do kieszeni i całusek na pożegnanie?
  • Odpowiedz
  • 0
@utede: Ale ja nie twierdzę, że może zerwać umowę bez konsekwencji. To tak jakbyś w moim przykładzie chciał zakończyć współpracę, pracodawca nie chce się dogadać za porozumieniem, Ty nie chcesz czekać na wypowiedzeniu więc korzystasz z tzw. porzucenia pracy. Wtedy pracodawca może Cię ścigać w sądzie.

Co do Koemana i Lopetegui powtórzę ponownie co napisałem - decyzje obydwu mają to wspólnego z Souzą, że wszyscy kalkulowali na własną korzyść i
  • Odpowiedz
  • 0
@falden: ale jedno drugiego nie wyklucza mój drogi ( ͡° ͜ʖ ͡°) hejtować za smród, który Souza zostawia? Jak najbardziej. Wszak bronimy swojego interesu, czuli wyników kadry. Ale starałem się pokazać sposób myślenia Portugalczyka. Nasmrodził w CV ale pewnie za niezły hajs
  • Odpowiedz