Wpis z mikrobloga

Czemu studentki medycyny ciągle:

-pisza jakie studia są trudne co jest xD (programowanie albo prawo jest trudniejsze)
-mlwia że mają jakąś mega misje
-cisgle gadają o studiach
-wrocndo punktu 1

#tinder #medycyna
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha: studia medycyny są naprawdę trudne, sam myślałem że studia ekonomiczno biznesowe są trudne, ale jak zobaczyłem materiał u koleżanki na drugim roku medycyny to zacząłem wręcz czerpać przyjemność z moich zajęć xD
  • Odpowiedz
O bezsensowności tego systemu świadczy chociażby to, że żeby zdać końcowy egzamin na lekarza wystarczy nauczyć się odpowiedzi na pytania z podanej listy xd

@ZdeformowanyKreciRyj: to na Ukrainie czy jakiejś prywatnej uczelni? bo wiesz, że lekarzem specjalistą zostaje się w wieku ~35-40 lat, czyli po ok 20 latach nauki i specjalizacji. Nie zmienia to faktu, ze większość lekarzy się do tego nie nadaje, bo przechodzą przez to po znajomości... ale
  • Odpowiedz
@miki_w: @superTERKA: najgorsze w medycynie jest to że najtrudniej się tam dostać, potem jest bajlando w porównaniu do tych studiów co ja miałem, a potem całe życie zawodowe zerowa odpowiedzialność za niszczenie ludziom życia, odwlekanie wszystkiego w ramach NFZ tak że potem pacjenta to właściwie leczy się już tylko paliatywnie, a nawet jakby pacjenta źle po operacji pozszywać i by z tego powodu umarł - wpisuje się śmierć
  • Odpowiedz
programowanie

@jmuhha trochę poleciałaś. Uważasz, że trudne bo sama sobie z tym nie poradziłaś czy tak Ci się wydaje? Na studiach technicznych jest dużo mniej pamięciowy, dużo więcej logiki, schematów, rozwiązywania zadań. Jak ktoś się nie nadaje bo nie ma takiego analitycznego umysłu to może faktycznie się męczyć, ale takiemu to na medycynie będzie jeszcze gorzej ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
-pisza jakie studia są trudne co jest xD (programowanie albo prawo jest trudniejsze)

@jmuhha: programowanie? jak na takie studia albo do pracy idzie ktoś kto to lubi, to jest to wręcz bajecznie łatwe. Prawo? to przecież kierunek, gdzie dosłownie kupujesz sobie papier a na studiach dosłownie wszystkie egzaminy są ABCD i są co roku te same :D
  • Odpowiedz
@wanderlust00: po zdaniu leku można zostać lekarzem i leczyć (albo i nie) ludzi. Nie mówiłem o specjalizacji. Mam porównanie z krajami zachodnimi i u nas program jest strasznie przeladowany przez co większość studentów zapomina wszystko od razu po egzaminie. U nas podejście prowadzących jest na zasadzie zmieśćmy 20 książek w jednym wykładzie a potem zróbmy egzamin praktycznie dokładnie taki sam jak rok temu. Więc trzeba rozróżnić dwie rzeczy: opanowanie materiału
  • Odpowiedz
@ZdeformowanyKreciRyj: no te egzaminy to już zależy od uczelni. na wielu z nich chcą Cię po prostu uje*ać i nie ma tak łatwo na egzaminach, bo jesteś rosnącą, ambitną konkurencją, która dorzuci im pracy jak przyjdzie taki młody co się mądrzy po studiach i chce mu się pracować solidnie :P
  • Odpowiedz