Aktywne Wpisy
czykoniemnieslysza +635
Kto pamięta tą aferę. Wtedy Polska to była jedna patologia, gdyby nie to, że rok później wszystkie patusy wyjechały do Anglii to bylibyśmy dalej Ukrainą 2.0
#szkola #patologiazmiasta
#szkola #patologiazmiasta
YamatosDeath +270
Za duża ilość kobiet na medycynie to realny problem służby zdrowia nad którym trzeba się pochylić. Kobiety nie chcą iść na wymagające fizycznie specjalizacje, ani nie chcą brać na siebie odpowiedzialności. Przeciętna studentka medycyny chce być albo dermatologiem albo pediatrą albo lekarką medycyny estetycznej. W obliczu zapaści kadrowej służby zdrowia powinniśmy wprowadzić parytet na studiach 50% miejsc dla kobiet i 50% dla meżczyzn, a być może uruchomić również jakieś programy wsparcia dla
Autobus rusza z przystanku w mieście. Przystanek nie jest w zatoczce tylko jest na pasie ruchu. Autobus zmienia pas na ten, którym jedziesz. Kto ma pierwszeństwo?
#prawojazdy #motoryzacja
@FoxX21: To nie znaczy, że ma pierwszeństwo. PoRD w tym przypadku jest ułomne. Podobnie z pojazdami uprzywilejowanymi: masz obowiązek przepuścić/ułatwić przejazd, ale pierwszeństwa takie pojazdy nie mają. W przypadku stłuczki, gdy uprzywilejowany wjechał na czerwonym, albo z podporządkowanej to on jest winny kolizji.
@TheJaster: A ja przecież napisałem o:
Pierwszy raz z Twoją zagadką się spotykam xD
Autobus, poza miejscem zabudowanym moim zdaniem nie ma pierwszeństwa, bo włącza się do ruchu ze swojej strefy zatrzymania.
Komunikacja miejsca, co innego, no i wtedy ona jedzie pierwsza
W takim razie sądzę, że nie ma pierwszeństwa.
Tym bardziej, że zmienia pas ruchu.
jak to ma się do życia:
kierując pojazdem w terenie zabudowanym należy ułatwić autobusowi wyjazd, mimo że ma się pierwszeństwo przejazdu swoim pasem. kierujący autobusem ma obowiązek upewnić się że może wyjechać (tj. nie może wymusić pierwszeństwa).
w przypadku kolizji kierujący autobusem odpowiada za niezastosowanie się do art
Jeżdżę przez podobne i zawsze mi jadący niebieskim torem ustępują.
@saviola7: należy ułatwić autobusowi włączanie się do ruchu (nie jest powiedziane jak i jest to w gestii kierowcy), a nie ustąpić więc nawet jak milicja da mandat to sąd powinien skasować
2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po