Wpis z mikrobloga

Czołem #japonkagotuje

Dzisiaj kontynuacja tematów świątecznych. Pierniczki!

https://www.wykop.pl/link/6418753/precyzyjne-pierniczki-polsko-japonskie-japonkagotuje/

Pierniczki, jakie są, każdy widzi. Aby wyszły dobre warto skorzystać z kilku wskazówek od Ayako.

Po pierwsze primo, użycie cukru w formie karmelu - doda nam smaku i poprawi teksturę ciasta.
Po drugie primo(secundo), temperatura karmelu jest ważna, tuż po zdjęciu go z ognia i dodaniu miodu z masłem trochę spada i wtedy jest ten moment na wymieszanie go z mąką. Jeśli ostygnie zbytnio, połączenie mąki i karmelu będzie trudne.
Kolejna sprawa, można pomanipulować finalnym wynikiem tylko przez użycie innego środka do wyrastania.
Użycie sody może:
- poprawić kolor wypieku (brązowienie)
- dać unikatowy smak
- sprawić, że ciasto wyrośnie bardziej horyzontalnie
- (uwaga) jeśli dasz zbyt dużo, smak może być kwaśny
Użycie proszku do pieczenia:
- nie zmienia smaku
- ma tendencję do wzrostu pionowo

Zapraszam do oglądania!

#pieczzwykopem #bojowkapiekarska #gotujzwykopem #gotowanie #swieta #pierniczki #kopiernik #druk3d
Pobierz sommerfeld - Czołem #japonkagotuje

Dzisiaj kontynuacja tematów świątecznych. Piern...
źródło: comment_1639920844NUaOUx2Ooy3P3bzEYCByKW.jpg
  • 8