Wpis z mikrobloga

a co z dyskryminacją niestudentów. Żacy często mają zniżki w różnych lokalach

@wanghoi: Czy ja tu napisałem chociaż słowo o dyskryminacji?
  • Odpowiedz
@Iudex: lol, przecież to jest właśnie turbo sprytne. Nie zmuszają nikogo to okazywania paszportu, ale jak chcesz darmowego drina to go pokaż. Wiadomo, że większość zaszczepiona skorzysta, więc wiesz ile masz osób, których nie musisz liczyć do limitów. A niezaszczepieni dalej mogą przyjść, ale darmowej wódy nie dostaną smutna_zaba.jpg. Wilk syty i owca cała.
  • Odpowiedz
@XIONC_CI_MORDE_LIZAL: Ponieważ wymaganie certyfikatu od obywateli w celu skorzystania z fundamentalnych swobód (jak np. swoboda podróżowania czy korzystanie z usług, dóbr kultury) jest pogwałceniem wolności. Wystarczy powierzchowna wiedza z zakresu praw człowieka, żeby wiedzieć czym są dane wrażliwe. Informacja o szczepieniu, to informacja wrażliwa, okazywanie jej w niemedycznej sytuacji jest absurdem. Znacznie łatwiej byłoby mi się pogodzić z przymusem szczepień niż kontrolą dokumentów szczepiennych. Daleki jestem od mówienia, że to
  • Odpowiedz
@Iudex: no, ale oni prowadzą biznes człowieku, nie ich wina, że rząd obostrzenia wprowadził xD. Co mają w ramach protestu zwolnić połowę ludzi, bo nie będą mieli obrotu z 30% obłożenia (czy ile teraz można bez sprawdzania)? Wy odklejeni jacyś jesteście od rzeczywistości.
  • Odpowiedz
Czy ja tu jestem z imienia i nazwiska podpisany? Informacja o szczepieniu nie powiązana z danymi osobowymi nic nie znaczy. A na covid passie znajduje się Twoje zdjęcie, imię nazwisko, data oraz rodzaj szczepionki. Czujesz różnicę?

@Iudex: a jak jest powiązana z danymi osobowymi to niby co znaczy? na legitymacji studenckiej są bardziej wrażliwe dane bo jest np. też pesel, a nie słyszałem nigdy żeby komuś przeszkadzało ją pokazywać żeby
  • Odpowiedz
Nie podoba mnie się wspieranie bezprawnych działań rządu.

@Iudex: ale oni nie wspierają działań rządu. Sugerujesz że wszystkie firmy powinny łamać przepisy?
  • Odpowiedz
a jak jest powiązana z danymi osobowymi to niby co znaczy? na legitymacji studenckiej są bardziej wrażliwe dane bo jest np. też pesel, a nie słyszałem nigdy żeby komuś przeszkadzało ją pokazywać żeby otrzymać jakieś zniżki lub gratisy (a jak jednak komuś przeszkadza to po prostu z gratisu nie skorzysta)

@NowyTonyHawkTylkoZeRapowy: Naprawdę muszę Ci teraz tłumaczyć czym się różni idea istnienia legitymacji studenckiej od covid passa?
  • Odpowiedz
@NowyTonyHawkTylkoZeRapowy Chyba osoby, które tak głośno o tym krzyczą nie mogą się pogodzić z tym, że ktoś może ich inaczej traktować. W sensie on ma wolność wyboru czy się szczepić czy bo to jego zdrowie i nic innym do tego, ale jak ktoś nie chce takiej osoby obsługiwać to pojawia się lament, że jak to, tak nie można, dlaczego ktoś dyskryminuje jego wybór i się z tym nie zgadza.
  • Odpowiedz
@NowyTonyHawkTylkoZeRapowy: Dobrze: legitymacja studencka służy za poświadczenie tego, że jesteś studentem, covid pass, tego że jesteś zaszczepiony. Posiadanie statusu studenta nie jest w żadnym stopniu daną wrażliwą. Informacja o zaszczepieniu jest daną wrażliwą. To po pierwsze.
Po drugie posiadanie lub nieposiadanie statusu studenta nie wpływa na to czy możesz korzystać z danych usług lub nie. Covid pass tak. Dopiero w trzecim kroku legitymacja studencka służy zniżkom. Bo jako społeczeństwo zgodziliśmy
  • Odpowiedz
Chyba osoby, które tak głośno o tym krzyczą nie mogą się pogodzić z tym, że ktoś może ich inaczej traktować. W sensie on ma wolność wyboru czy się szczepić

@Marek_Licyniusz_Krassus: Ta dyskusja nie dotyczy szczepień, tylko kontroli szczepień jako środka do zwiększania liczby szczepień. Tego jestem przeciwnikiem.
  • Odpowiedz
@Iudex:

Według mnie dobry sposób. Porównałbym to do promocji w barze plażowym, gdzie dawali kawę w zamian za pozbieranie worka śmieci. Zawsze metoda marchewki przynosi lepsze i trwalsze rezultaty niż metoda kija.

To dawajmy darmowe szoty heteroseksualistom. Może dzięki temu populacja Polski zacznie się zwiększać i przestańmy udawać, że homoseksualizm jest zdrowy dla państwa i służy jego rozwojowi xD
  • Odpowiedz
Bo jako społeczeństwo zgodziliśmy się, że warto aby studenci za usługi publiczne płacili mniej. To dość trwały konsensus.

@Iudex: no widzisz a mnie nikt w tej sprawie nie pytał, a tak się składa że jestem stanowczo przeciwny wszelakim zniżkom dla studentów i uważa że osoby które nie zdecydowały się studiować są w tym kraju dyskryminowane. ja się z tym nauczyłem żyć, ty też musisz przywyknąć :)
  • Odpowiedz
To dawajmy darmowe szoty heteroseksualistom. Może dzięki temu populacja Polski zacznie się zwiększać i przestańmy udawać, że homoseksualizm jest zdrowy dla państwa i służy jego rozwojowi xD

@Matti28: a ktoś ci zakazuje założyć bar dla heteroseksualistów i polewać im shoty?
A no tak, zakazuje ci lewackie bycie biedakiem-gołodupcem, który z--------a na etacie, a jakby miał własny biznes to by przekalkulował, że jednak shoty dla heteroseksualistów są ekonomicznie do d--y pomysłem
  • Odpowiedz