Wpis z mikrobloga

No, #bojowkapiekarska raz, raz, wyskakiwać mi z przepisów na chleb pszenno żytni albo czysto żytni na dużą blachę, bez drożdży, na zakwasie. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ile wody na ile suchego? Jakie temperatury pieczenia i czasy? Resztę wiem, ale podstaw zapomniałem. Aha, i pytanko, czy zakwas po 1,5 roku kwaśnej hibernacji ma szansę się obudzić? Od 2 dni ogrzewam i karmię.
  • 5
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Voltaire: Zaczyn: 300 g zakwasu żytniego, 250 g mąki pszennej lub żytniej 750. Zostawić na 8h w ciepłym miejscu.
Ciasto: zaczyn, 500 g mąki pszennej lub żytniej 750 lub 2000, dwie łyżeczki soli. Dokładnie wyrobić w dzieży. Można dodać szklankę nasion słonecznika lub czegoś innego. Co kto lubi. Odstawić na min 1 h do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć do foremek, posypać lekko makiem lub sezamem, odstawić do wyrośnięcia. Piec