Wpis z mikrobloga

#fotowoltaika #prad #energetyka https://businessinsider.com.pl/technologie/to-moze-byc-koniec-rozwoju-fotowoltaiki-prezydent-podpisal-ustawe/w7ldv9l
czy ktos moze wyjaśnić fragment

W ustawie wskazano, że dotychczasowi prosumenci, jak również podmioty, którzy wejdą do systemu do dnia 31 marca 2022 r., mają zagwarantowane prawa nabyte, co oznacza, że będą mogli korzystać z systemu opustów przez 15 lat od chwili wytworzenia w instalacji PV (fotowoltaicznej) i wprowadzenia do sieci elektroenergetycznej pierwszej kWh.

czyli jak ktoś założył panele 15 lat temu to od kwietnia wchodzi w nowy system rozliczania? czy oni właśnie wyruchali wszystkich tych którzy zakładali panele przez ostatnie lata czy mi sie wydaje? xDD
  • 28
@mirekwirek: no ja z artykułów jakie przez ostatnie miesiące sie ukazywały zrozumiałem ze 15 lat będzie obowiązywało tych co dopiero będą zakładac teraz w tym roku, a nie ze kazdy kto do tej pory zakładał to rozlicza sie na tych za sadach przez 15 lat max
@siodemkaxx: 52 str
5. Obowiązek zakupu energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii,
o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, powstaje od pierwszego dnia wprowadzenia tej
energii do sieci dystrybucyjnej i trwa przez okres kolejnych 15 lat, nie dłużej niż do
dnia 31 grudnia 2035 r., przy czym okres ten liczy się od dnia wytworzenia po raz
pierwszy energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii, potwierdzonego
wydanym świadectwem pochodzenia, o
@zibizz1: no i tam jest tak

b) po ust. 1 dodaje się ust. 1a–1d w brzmieniu:

„1a. Sprzedawca zobowiązany ma obowiązek dokonać rozliczenia, o którym mowa w art. 4 ust. 1, chyba że

rozliczenia dokonuje wybrany przez prosumenta sprzedawca inny niż sprzedawca zobowiązany, na podstawie

umowy kompleksowej.

1b. Obowiązek rozliczenia, o którym mowa w art. 4 ust. 1, powstaje od daty wytworzenia po raz pierwszy

energii elektrycznej z odnawialnego źródła energii
@zibizz1: najlepsze ze na stronie sejmu znalazlem o tych zasadach nowych a tam

01.07.2024 Net-billing w oparciu o ceny godzinowe

Od 1 lipca 2024 r. net-billing będzie oparty na rozliczeniu wartości nadwyżek energii elektrycznej wyprodukowanej przez prosumentów z zastosowaniem taryf dynamicznych wg cen godzinowych oraz odrębnym rozliczaniu energii wprowadzonej do i pobranej z sieci elektroenergetycznej.

to niezle, jak ceny prądu w zime #!$%@?ą, a ty nie będziesz produkować nic z
@siodemkaxx: no tak to ma działać, chodzi o to aby użytkownicy wspierali sieć z nie mieli na nią wywalone, moja pompa ciepła już wspiera rozliczenie godzinowe, i jak pobierze cennik na kolejny dzień to grzeje w najtańszych godzinach. w niektórych krajach już od chyba 10 lata takie coś jest możliwe
@siodemkaxx: tak, rekordowe zużycie tej zimy i problemy z wygenerowaniem wystarczającej mocy to wcale nie wina fotowoltaiki tylko sieci przesyłowych( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ten Net-billing w oparciu o ceny godzinowe to tylko dla tych co zamontują po kwietniu lub wyjdą z bilansowania 0,7-0,8