@Waspin: mam xtar pb2s - mała zgrabna ładowarka z funkcją power banku. Używam jako pb z 21700 ale 18650 z lub bez pcm obsłuży. Ładuje takim prądem jaki daje ładowarka od telefonu
@m0d3_m4_d0wna: akurat na czasie mi nie zależy a po iluś latach hardkorowego użytkowania ogniw widzę, że wszystko powyżej 500mA strasznie je zarzyna na wytrzymałość. O ile przy e-p ładowałem 2 komplety po 3 ogniwa codziennie, o tyle teraz do latarki mogą stać godzinami
@m0d3_m4_d0wna: moje 3 lata doświadczeń mówią co innego. Ogniwa ładowane wysokimi prądami mają krótsza żywotność. Jedna rzecz to fizyka a druga to skuteczność układu ładującego, który może np nie ograniczyć prądu ładowania na czas
@Waspin: jeśli przez 3 lata ładowałeś i rozładowywałes codziennie ogniwo, to normalne, że się pogorszyło. Kupić nowe i używać :p szkoda czasu na wolne ładowanie
@roobaq: pytanie jak z rozładowywaniem, bo jak je zjeżdżał delikatnie to też trochę inna historia. Mi 9600mAh (czyli 3x3200) starczało na 8h i było jechane 10A prądem rozładowania (e papieros rx200s i popaprany właściciel). Poza tym pytanie skąd biorą się wszystkie opinie naukowców, że Li-Ion i Li-Po powinny być ładowane jak najniższym prądem. Plus to że jak ogniwa są stare albo złej jakości to dają złą odpowiedź napięciową na wysoki
Skoro Slawosz nigdzie już nie poleci robię predykcję że w ciągu <18 miesięcy będzie rozwód z posłanką atencjuszką - ona chciała być żoną astronauty a nie jakiejś popierdułki
https://www.amazon.pl/dp/B010J9GE5G/ref=cm_sw_r_u_apa_glt_i_AQWAJ415M34C3K72TNEC?tag=ugcplpepper21-21&ascsubtag=293467225
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora