Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Waspin: mam xtar pb2s - mała zgrabna ładowarka z funkcją power banku. Używam jako pb z 21700 ale 18650 z lub bez pcm obsłuży. Ładuje takim prądem jaki daje ładowarka od telefonu
  • Odpowiedz
  • 0
@m0d3_m4_d0wna: akurat na czasie mi nie zależy a po iluś latach hardkorowego użytkowania ogniw widzę, że wszystko powyżej 500mA strasznie je zarzyna na wytrzymałość. O ile przy e-p ładowałem 2 komplety po 3 ogniwa codziennie, o tyle teraz do latarki mogą stać godzinami
  • Odpowiedz
  • 0
@m0d3_m4_d0wna: moje 3 lata doświadczeń mówią co innego. Ogniwa ładowane wysokimi prądami mają krótsza żywotność. Jedna rzecz to fizyka a druga to skuteczność układu ładującego, który może np nie ograniczyć prądu ładowania na czas
  • Odpowiedz
  • 0
@Waspin: i bez pinu i z pinem - jakie chcesz i jakie posiadasz takich używasz. Najważniejsze by nie był wyższy niż 21700.
  • Odpowiedz
  • 0
@roobaq: pytanie jak z rozładowywaniem, bo jak je zjeżdżał delikatnie to też trochę inna historia. Mi 9600mAh (czyli 3x3200) starczało na 8h i było jechane 10A prądem rozładowania (e papieros rx200s i popaprany właściciel). Poza tym pytanie skąd biorą się wszystkie opinie naukowców, że Li-Ion i Li-Po powinny być ładowane jak najniższym prądem. Plus to że jak ogniwa są stare albo złej jakości to dają złą odpowiedź napięciową na wysoki
  • Odpowiedz