Wpis z mikrobloga

Wylewac cala partie? Piwo robione z brewkitu + drozdze s-04. Piwo w sumie smakuje normalnie ale nie ma w ogole gazu i nie dorwala mnie zadna grypa zoladkowa. Po przelaniu jak i podczas niego z fermentatora do czystego fermentatora przez rurke nie zauwazylem zadnych nieczystosci ale dno wiadra wygladalo jak u osoby, ktora wrzucala zdjecie kilka postow nizej:
https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_1638011977Z9Z7zDuiUHRDJgqUdv2MaV.jpg Co moglo byc przyczyna takiego obrotu spraw? Fermentator stal w temperaturze pokojowej 19-20 stopni a po porzedniej warce wszystko dokaldnie wyczyscilem a przed warzeniem uzylem oxi do dezynfekcji.

Jest sens probowac odkazac fermentator czy zamawiac nowy?
#piwowarstwo
Pobierz
źródło: comment_1639235891KJuczrft0mhRdtv1yEAPYt.jpg
  • 21
ewentualnie zeby podbic temperature moglbym to jakims kocem przykryc


@konradduzek: Nic to nie da.

potrzasaniem butelek np raz dziennie


@konradduzek: Nic to nie da.

piwo przed butelkowaniem mialo 0 blg


@konradduzek: Jakim cudem? Używałeś enzymów?

Piwo w sumie smakuje normalnie ale nie ma w ogole gazu


@konradduzek: Jak otwierasz to jest syknięcie? Jeśli tak (nie musi być mocne) to znaczy że drożdże pracują, daj im czas. Martwienie się