Wpis z mikrobloga

Chcialem przypomniec tylko gołodupcom-zawistnikom ze, wszystkie kredyty hipoteczne które teraz są na rynku wcale nie pochodzą z 2020, de facto w tym okresie banki z racji covidu, szczegolnie w pierwszej polowie roku nie przyznawaly tak szybko i chętnie kredytów, dla wiekszosci ludzi ktorzy kredyt wzieli w latach 2015-2019 to de facto pierwsza podwyzka o 0,25. Nawet jesli podwyszą do 3% jak zapowiadacie ze swojej małej szklanej kuli na biurku, to dla cześci bedzie to de facto podwyzka o 1,5pkt % wzgledem momentu w ktorym kredyt brali, a dla tych co wzieli go przed 2015, to dalej bedzie nizszy poziom :)

Wiecej niz 3% raczej nie bedzie, bo jak wiemy inflacja w Polsce w tym momencie w "połowie" jest zaimportowana, a w polowie wynika ze złych rządów, wiec podwyższanie powyżej 3% nie ma sensu. Ale załóżmy, ze podwyższą jeszcze więcej - spowoduje to wychłodzenie gospodarki, wzrost bezrobocia itd - a wiecie, ze bezrobocie uderza najpierw w ludzi bez kwalifikacji, pracujących w prostych pracach fizycznych czy usługach, czy generalnie mało zarabiających ze względu na mierne kwalifikacje, czyli takich których nie stać na mieszkanie, czyli jedyne co sie zmieni, to wiekszosc gołodupców będzie jeszcze bardziej gołych, a "kredyciarze" najwyzej premie roczną przeznaczą na amortyzacje wzrostu rat :)

Trzymajcie sie tam w krainie jednorożców!

#nbp #nieruchomosci
Pobierz
źródło: comment_163897891264SfS2kkLiaaxFhGLpw9qd.jpg
  • 19
@lecho182: Niech będą, dla mnie mogą być i 5%, dam se rade, wiekszosc ludzi z kredytem tez sobie da radę. Powiedz mi, z którą czescia mojej wypowiedzi, sie nie zgadzasz procz mojego przewidywania o 3% (faktycznie jestem randomem, ale z 2giej strony w 2008 Ci wielcy analitycy wielu rzeczy nie przewidzieli). To co staram sie przekazac, to, ze wiekszosci ludzi ktorzy maja kredyt to nie są idioci, relatywnie dobrze zarabiaja, odkładaja,
a dla tych co wzieli go przed 2015, to dalej bedzie nizszy poziom :)

@BornInSmokes: no i tak jest :)

Bralem kredyt przy stopach 4,5% i to nie pod korek tylko z duzym zapasem bezpieczenstwa. Nawet jak teraz dowala stopy 6% to i tak mi krzywdy nie zrobia. A dzieki temu ze bralem z niska rata a stopy byly jakie byly to mam odlozone na splate "od reki" jak tylko by
@pepe_chad: Generalnie w dłuższym okresie czasu na pewno wzrosną xd Chyba, ze Warszawa czy inne duze polskie miasta sa wyjątkiem na skale swiatową i wcale za nascie lat nie będzie tak jak w całej zachodniej europie, gdzie wszyscy wynajmują bo mało kogo stać na mieszkanie, a w Polsce opowiada się bajki o mobilnych Francuzach, ktorzy wynajmuja bo lubią być " mobilni " :), albo Brytyjczykach ktorzy co dzien spędzają 1,5 w
@pepe_chad: Wykres wybrales pod teze? ;p przeciez obaj wiemy, ze po 2010 generalnie wykres idzie dalej w górę, tak jak od 1990, a spadki jak widzisz na wykresie są chwilowe, po których następuje jeszcze wieksze odbicie :)
@BornInSmokes: Niezgodze się również z tym że jak jest ochłodzenie gospodarki to bezrobocie dotyka tylko ludzi ze słabymi kwalifikacjami. Widziałem jak to wyglądalo w firmach konsultigowych w Warszawie w 2009 roku, równo lecieli ludzie po MBA bo nie było projektów. Pierwsze co firmy ograniczają w kryzysie to budżet na marketing, konsulting, usługi obce i drogie wdrożenia systemów informatycznych. Wielu programistów 15k może szybko zobaczyć jak działa umowa b2b w recesji gdy