Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Twoja_Stara_na_majku: na torze osiąga się prędkości jak na drodze? Warto czasem zejść na ziemię. Bezpiecznie jest wtedy, kiedy jest Ci przedewszytkim wygodnie w tym ubraniu, które ma Cię chronić. Jak będziesz się skupiał na tym, że się topisz w lecie albo dygoczesz z nim na na jesień to słabo. Ale i tak zrobisz jak zechcesz.
  • Odpowiedz
@Twoja_Stara_na_majku: Rozwiązanie idealne to jest kurtka z pełnymi ochraniaczami na marzec-maj, nastepnie kurtka meschowa czerwiec-sierpień i znów normalna.
Ale jak chcesz zaoszczędzić to kup meschową bo w lecie w mieście po każdym założeniu normalnej kurtki będziesz mokry od potu po dosłownie 5 minutach.
Gdy jest zimno mesch musisz odizolować od wiatru czyli na kurtkę meschową zakładasz przeciwdeszczówkę dwuczęściową, czyli samą kurtkę. A jeśli będziesz jeździł w jeansach to i spodnie
  • Odpowiedz
Chyba kupię tę kurtkę bo ma dużo lepszą podpinkę wiatrową niż RST. Jak będę chciał wyjechać w zimniejsze dni to spróbuję założyć polar pod spód. Teraz nie mam hajsu na dwie ale docelowo dokupię skórę na zimniejsze dni i na tor. W super zimne dni nie mam zamiaru wyjeżdżać w ogóle.

https://www.dainese.com/us/en/motorbike/jackets/d-dry%C2%AE/dinamica-air-d-dry-jacket-201654612.html

Zakładam, że dla mnie sezon będzie trwał maj-październik i będę jeździł w temperaturze minimum 10 stopni.
Pogoda archiwalna dla Warszawy:
  • Odpowiedz
@Twoja_Stara_na_majku: dwa osobne wątki w ramach komentarza: pierwszy - co jest optymalne, a drugi to na co jesteś sobie w tym momencie pozwolić.

Myślę, że optymalne są dwie kurtki (ale do tego już sam doszedłeś)

Jeśli chodzi o kolejność jednak, to ja bym najpierw kupił tę "właściwą" kurtkę, a później dopiero mesh.
Niektórzy tutaj się zachowują dziwnie, tj. jakby ludzie nie jeździli w upał zanim jeszcze kurtki meshowe stały się
  • Odpowiedz
szlif na torze dość mocno różni się od szlifa na drodze

@d3stabilizacjon: większość szlifów, czy to na torze czy to na drodze publicznej, to po prostu lowside. I nie, jeden od drugiego nie różni się za bardzo, jeśli porównujemy wpływ na odzież ochronną.
  • Odpowiedz
@Twoja_Stara_na_majku: bym ją twoim miejscu obniżył min temp jaka przewidujesz na 5 lub 0. Bo jak zobaczyłem jaki komfort daje mijanie korków na moto to nie chciałem wcale z niego zsiadac jak było poniżej 10. Wręcz doskonale się jeździło, bo ubierasz się odpowiednio i jest przyjemnie lekko chłodno, w stylu odświeżająco i nie zapocisz się jak latem. Kominiarka na głowę i ekstra się śmiga. Przyczepność też elegancko. Problem to tylko
  • Odpowiedz
@yellowman: dzięki za uwagę, posłuchałem @MisPalkis: i kupilem skórę. Narazie nie kupuję butów i spodni, kupię po zdanym prawku bo ja dopiero zaczynam.

Zobaczymy jak to będzie, muszę się nauczyć wszystkiego po kolei, znaleźć jakieś patenty jak się ubierać na kolejne temperatury żeby wyglądać jakoś w biurze, nie zmarznąć ani nie śmierdzieć xD
  • Odpowiedz