A gdyby tak teraz "niespodziewanie" Ukraina wykonała uderzenie wyprzedzające? Duże zgrupowania wojska rosyjskiego nie są w rozproszeniu, są raczej w dość dobrze oznaczonych pozycjach. Szybkie, precyzyjne uderzenie lotnicze i rakietowe zadałoby pewnie spore straty. Czy jest na wykopie specjalista mogący nakreślić lepiej temat? ( ͡°͜ʖ͡°) #rosja #ukraina #wojna
@ZielonyGandalf: Tak, kolejny świetny pomysł Wypoku: my atakujemy Kaliningrad, a Ukraina Rosję (ale tylko do Uralu, żeby nie było, że są pazerni). #!$%@?ąc już od rozważań czy armie obu tych krajów są w stanie kogokolwiek zaatakować (a przede wszystkim czy są zdolne obronić własne kraje) to jeszcze jest coś takiego jak arena międzynarodowa i tam robi różnicę czy jesteś agresorem, czy ofiarą. [trzeba zrobić jakieś tagowe bingo]
@Nemrod: Dziękuję za wypowiedź. Pytałem tylko czy z czysto wojskowego punktu widzenia takie coś jest "opłacalne". Kiedyś czytałem ze Rosja w swoja doktrynę obronną ma wpisane że może zaatakować pierwsza jeśli będzie zagrożona (wiem jak absurdalnie to brzmi) ( ͡°͜ʖ͡°)
@ZielonyGandalf: No to jeszcze jest coś takiego jak obrona przeciwlotnicza - to powoduje, że trudno jest zaatakować z powietrza, a przynajmniej trzeba się liczyć ze stratami, bo lecisz nad czyjeś terytorium, gdzie to przeciwnik ma poukrywane wyrzutnie rakiet i radary. Była kiedyś ikonografika z rodzajami wojsk i kraje nadbałtyckie właśnie mają tego sporo - nie są w stanie wygrać z nikim w powietrzu, ale mogą się postarać, żeby nic im nad
@ZielonyGandalf: W sensie prawa takie działanie to wypowiedzenie wojny. Natomiast jak wojna już trwa to na porządku dziennym są bombardowania i ostrzały zgrupowań wojskowych. Ukraińcy specjalnie rozwijają systemy rakietowe krótkiego zasięgu, żeby zdziesiątkować ruską armię zanim ta się w całości rozwinie. Żadnych działań wyprzedzających nie będzie. To jak już piszę to jeszcze dodam, że wbrew powszechnej opinii taki konflikt nie jest z góry rozstrzygnięty. Rosja nie użyje broni atomowej, ponieważ jest
O cię #!$%@?. Moja panna jest w ciąży, właśnie się dowiedziałem xD są tu jacyś ojcowie? Dajcie jakieś rady jak to ujechać, bo póki co to jeden wielki szok xD #zwiazki
#rosja #ukraina #wojna
[trzeba zrobić jakieś tagowe bingo]
To jak już piszę to jeszcze dodam, że wbrew powszechnej opinii taki konflikt nie jest z góry rozstrzygnięty. Rosja nie użyje broni atomowej, ponieważ jest
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
@ZielonyGandalf: Innych na wykopie nie ma, natomiast przerzucenie wojny na teren przeciwnika to zawsze najlepsza opcja