Pany (i Panie), w którym kierunku się teraz rozwijać? Mam 9 lat doświadczenia w programowaniu głównie android, zaczynałem od backendu przez 1,5 roku ale uciekłem bo kazali mi więcej pisać w jQuery xD. Po latach miałem epizod z TypeScript i React - brakowało mi wstrzykiwania zależności itp xD - generalnie świat JS to jakiś wielki chaos bez architektury jak dla mnie.
Mobilka jest ciekawa jeszcze, bo pojawiły się koncepty, których jeszcze nie dotknąłem: - compose - coroutines
Boję się powrotu do backendów bo tam wieje trochę nudą (bazy danych mnie nie kręcą) - zatrzymałem się na Springu MVC, kontenery i Microservicy to dla mnie nowość, choć klepałem coś w Ktor'rze i wrzucałem na google cloud.
Próbowałem się bawić AI/ML ale jakoś mnie nie porwało.
Opcje, jakie widzę to: - przemóc się do JS i języków pochodnych (np Solidity) i zacząć coś kodować na blockchain - iść w kierunku teamlead'a w mobile i mentorować juniorów - miałem mały epizod z jednym i drugim - nauczyć się iOS/swift trochę i iść w kierunku architekta mobilnego (jeśli takie stanowiska istnieją) - ale nie czuję żebym miał wiedzę kompletną - zmienić kierunek trochę kierunek i wejść w Rust'a jako junior/regular (też jest ponoć w blockchain używany) - programowanie backendów w Kotlinie - pójść w menadżerkę projektami
Opcja najciekawsza dla mnie to gdyby to wszystko powyżej połączyć :D Niestety, ale z tego co widzę to człowiek orkiestra z reguły jest w jakimś januszpolsofcie gdzie robią za 5k netto.
@KwasowyProktolog10kJava: sporo głosów na rust widzę, wytłumaczycie mi po co się pchacie do tego jeśli nie lubicie low levela, assembly i tych klimatów? Zostawcie low level pasjonatom i uczcie się kotlina czy co tam jest sexy.
Mirki chowam tatę. Nie wiem dlaczego to piszę tutaj, biorąc pod uwagę liczbę debilów na portalu... Ale pomyślałem że może ktoś to przechodził i zrozumie.... Jest mi w CH smutno i przykro #zalesie #religia #smierc
Po latach miałem epizod z TypeScript i React - brakowało mi wstrzykiwania zależności itp xD - generalnie świat JS to jakiś wielki chaos bez architektury jak dla mnie.
Mobilka jest ciekawa jeszcze, bo pojawiły się koncepty, których jeszcze nie dotknąłem:
- compose
- coroutines
Boję się powrotu do backendów bo tam wieje trochę nudą (bazy danych mnie nie kręcą) - zatrzymałem się na Springu MVC, kontenery i Microservicy to dla mnie nowość, choć klepałem coś w Ktor'rze i wrzucałem na google cloud.
Próbowałem się bawić AI/ML ale jakoś mnie nie porwało.
Opcje, jakie widzę to:
- przemóc się do JS i języków pochodnych (np Solidity) i zacząć coś kodować na blockchain
- iść w kierunku teamlead'a w mobile i mentorować juniorów - miałem mały epizod z jednym i drugim
- nauczyć się iOS/swift trochę i iść w kierunku architekta mobilnego (jeśli takie stanowiska istnieją) - ale nie czuję żebym miał wiedzę kompletną
- zmienić kierunek trochę kierunek i wejść w Rust'a jako junior/regular (też jest ponoć w blockchain używany)
- programowanie backendów w Kotlinie
- pójść w menadżerkę projektami
Opcja najciekawsza dla mnie to gdyby to wszystko powyżej połączyć :D Niestety, ale z tego co widzę to człowiek orkiestra z reguły jest w jakimś januszpolsofcie gdzie robią za 5k netto.
#programowanie #programista30k #programista15k #it #kariera #jakzyc
W co Ty byś poszedł/poszła?
@KwasowyProktolog10kJava: wiem, że to wy, javowcy ( ͡° ͜ʖ ͡°)