Wpis z mikrobloga

Pany (i Panie), w którym kierunku się teraz rozwijać? Mam 9 lat doświadczenia w programowaniu głównie android, zaczynałem od backendu przez 1,5 roku ale uciekłem bo kazali mi więcej pisać w jQuery xD.
Po latach miałem epizod z TypeScript i React - brakowało mi wstrzykiwania zależności itp xD - generalnie świat JS to jakiś wielki chaos bez architektury jak dla mnie.

Mobilka jest ciekawa jeszcze, bo pojawiły się koncepty, których jeszcze nie dotknąłem:
- compose
- coroutines

Boję się powrotu do backendów bo tam wieje trochę nudą (bazy danych mnie nie kręcą) - zatrzymałem się na Springu MVC, kontenery i Microservicy to dla mnie nowość, choć klepałem coś w Ktor'rze i wrzucałem na google cloud.

Próbowałem się bawić AI/ML ale jakoś mnie nie porwało.

Opcje, jakie widzę to:
- przemóc się do JS i języków pochodnych (np Solidity) i zacząć coś kodować na blockchain
- iść w kierunku teamlead'a w mobile i mentorować juniorów - miałem mały epizod z jednym i drugim
- nauczyć się iOS/swift trochę i iść w kierunku architekta mobilnego (jeśli takie stanowiska istnieją) - ale nie czuję żebym miał wiedzę kompletną
- zmienić kierunek trochę kierunek i wejść w Rust'a jako junior/regular (też jest ponoć w blockchain używany)
- programowanie backendów w Kotlinie
- pójść w menadżerkę projektami

Opcja najciekawsza dla mnie to gdyby to wszystko powyżej połączyć :D Niestety, ale z tego co widzę to człowiek orkiestra z reguły jest w jakimś januszpolsofcie gdzie robią za 5k netto.

#programowanie #programista30k #programista15k #it #kariera #jakzyc

W co Ty byś poszedł/poszła?

• JS (Solidity) - blockchain 8.2% (4)
  • Teamlead 18.4% (9)
  • iOS/Swift - mobile architect 10.2% (5)
  • Rust 18.4% (9)
  • backend 24.5% (12)
  • zarządzanie projektami 20.4% (10)

Oddanych głosów: 49

• 9
  • Odpowiedz