@yggdrasil: świete słowa. Scrum pod devopsowe rzeczy prędzej czy później jebnie. Kanban rządzi. Chyba że zespół jest jednolity, cały produkt robi mały team gdzie są wszyscy, dev, sa/devops, dba lub ktoś blisko baz.
@jaca_66: Jeżeli Twój manager daje tyle taskow, ze zespół się nie wyrabia to znaczy, ze albo zespół jest za mały albo człowiek jest słabym managerem. Nie wszędzie tak jest. Powinieneś zmienić managera.
U nas zaczęliśmy brać coraz mniej i po kilku sprintach wyszło tak, ze robiliśmy wszystko. Jak nie było awarii albo wrzutek to braliśmy taski z następnego sprintu. Po kolejnych kilku stwierdziliśmy, ze to bez sensu i lepszy jest kanban.
@yggdrasil: widzę że dla Ciebie też to jest oczywiste. Mój zespół na siłę dev zmusza do pracy w ich sprintach, mimo że obsługujemy produkcję i nie są naszym jedynym klientem. Mówimy im to od początku, że to głupie, a potem i tak próbują mieć do nas pretensje że idzie innym tempem niż sobie wymyślili :p
Teraz udajemy źe robimy to w ich sprintach, ale sami mamy kanbana z cotygodniowym uzgadnianiem priorytetów.
@yggdrasil: właśnie siedzę w niej bo ogólnie to warunki są naprawdę fajne :> Nawet kosztem słabszego hajsu. To nie jest takie zerojedynkowe :D Może trochę nostalgicznie zaczynam gadać, ale każda firma ma swoje problemy, a moja obecna przynajmniej ma jakiś w miarę luźny charakter i klimat którego się trzyma.
Pierwszy raz mam totalną swobodę tego nad czym mogę pracować, ba, jest duże ciśnienie by siedzieć przy nauce i rozwijaniu fajnych platform,
#devops #pracait
Odpowiedz
Chyba że zespół jest jednolity, cały produkt robi mały team gdzie są wszyscy, dev, sa/devops, dba lub ktoś blisko baz.
U nas zaczęliśmy brać coraz mniej i po kilku sprintach wyszło tak, ze robiliśmy wszystko. Jak nie było awarii albo wrzutek to braliśmy taski z następnego sprintu. Po kolejnych kilku stwierdziliśmy, ze to bez sensu i lepszy jest kanban.
Teraz udajemy źe robimy to w ich sprintach, ale sami mamy kanbana z cotygodniowym uzgadnianiem priorytetów.
Pierwszy raz mam totalną swobodę tego nad czym mogę pracować, ba, jest duże ciśnienie by siedzieć przy nauce i rozwijaniu fajnych platform,