Wpis z mikrobloga

@Piastan: dokładnie tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Wuchoda: proszę:
ciasto:
do 300g mąki pszennej (użyłem tortowej typ 450) dodać szczyptę soli, wbić 2 jajka i 1 żółtko, wszystko wymieszać i połączyć w gładką kulę w razie potrzeby dodając niewielką ilość wody (kilka łyżek), zawinąć (w papier śniadaniowy/do pieczenia/materiał) i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
farsz:
300g ziemniaków i 200g korzenia selera pokroić w średnią (~2-3cm) kostkę. Zalać mlekiem i bulionem (proporcje wedle uznania, dałem więcej mleka), tak, aby warzywa były przykryte całkowicie i gotować do miękkości. Gdy będą miękkie odlać zbędny płyn, dodać masło (dodaję na oko, ale to jakieś 50g), dodać płatki twardego startego sera (parmezan/grana padano/gruyer) doprawić solą, pieprzem do smaku i utrzeć na gładkie puree. Pozostawić do ostygnięcia po czym
  • Odpowiedz