Wpis z mikrobloga

@loczyn: toksyczni ludzie, a nie żaden przytyk stricte do lewicy. Akurat przyznasz mi rację chyba, że bez problemu a prawicy również znajdziemy ludzi, którzy mają dla innych przepis na życie i roszczą sobie prawa do mówienia innym, jak mają żyć.
  • Odpowiedz
@TenTypZez: Ale lewica ustawia się ochoczo i z dumą na moralnym piedestale, nad tymi co sądzą inaczej. Strasznie od nich bije pycha niestety. Na twitterze zamykają się w bańkach a ludzi na czarną listę dodają po jednym nieprzychylnym komentarzu. Na prawicy często ludzie są świadomi swoich braków, ale paradoksalnie są z nich dumni.
  • Odpowiedz
Ale lewica ustawia się ochoczo i z dumą na moralnym piedestale, nad tymi co sądzą inaczej.

@Mikka: A czy to aby nie domena konserwatyzmu i religii właśnie? Lewica ustawia się moralnie wyżej tylko pod jednym względem - tolerancja istotnie jest moralnie lepsza od nietolerancji. Ale poza tym dopuszcza dużo więcej, niż konserwatywny światopogląd, dlatego właśnie nazywamy go konserwatywnym.
  • Odpowiedz
@TenTypZez: Nie wiem czy to się tyczy zwykłych ludzi. to bardziej hierarchowie się na ten piedestał wznoszą.

tolerancja istotnie jest moralnie lepsza od nietolerancji.

Przy założeniu że zło i głupota nie istnieje, to tak, ale tak nie jest.

Pewnie masz rację w sumie, ale problem w tym że wydawało mi się do pewnego momentu że liberałowie i lewica żyli w tym samych bańkach, dopóki nie pojawiło się słowo "libek". To
  • Odpowiedz
Akurat przyznasz mi rację chyba, że bez problemu a prawicy również znajdziemy ludzi, którzy mają dla innych przepis na życie i roszczą sobie prawa do mówienia innym, jak mają żyć.

@TenTypZez: No. Tylko ten prawicowy przepis na życie brzmi "idź do pracy, ożeń się/wyjdź za mąż, miej dzieci, chodź do kościoła". Według wszelkich dostępnych badań socjologicznych takie kombo zapewnia największy odsetek szczęścia z życia ze wszystkich dostępnych przepisów na życie.
  • Odpowiedz
Według wszelkich dostępnych badań socjologicznych takie kombo zapewnia największy odsetek szczęścia z życia ze wszystkich dostępnych przepisów na życie.

@kilemile: xD

Chłopie, przecież to właśnie ta straszna lewica posługuje się badaniami w tej kwestii, gdy prawica coś bredzi o prawie naturalnym i moralności katolickiej, aby nie powiedzieć "róbcie tak, bo ja tak uważam".
  • Odpowiedz