Zrobiłem sobie kalendarz na Raspberry Pi Zero i trójkolorowym wyświetlaczu eInk. Kalendarz synchronizuje się z serwerem kalendarzowym. Planowałem zrobić wyświetlanie aktualnej godziny i temperatury, ale po czasie zauważyłem, że ten wyświetlacz nie obsługuje częściowego odświeżenia, a całkowite przerysowanie zajmuje około 20 sekund ¯\_(ツ)_/¯ Co do ramki, znalazłem na Allegro sprzedawcę który miał w ofercie produkcję na wymiar. Chwilę zajęło nam dogadanie się, bo wymiar podany w milimetrach zrozumiał jako centymetry ("paaanie, to nie wejdzie do koperty!"). Dodatkowo na kalendarzu wyświetla się data, godziny wschodu/zachodu słońca oraz ukryta informacja czy jutro wschód/zachód będą później (ikonka u góry -> będzie później, ikonka u dołu -> będzie wcześniej). Całość oprogramowana w pythonie, ale kod jest strasznym śmietnikiem, więc go nie pokażę ( ͡°ʖ̯͡°)
Lista zakupowa: - Raspberry Pi Zero W - https://www.waveshare.com/7.5inch-hd-e-paper-hat-b.htm - Czujnik temperatury DHT11 (który u mnie nie jest używany) - Drewniana ramka - Goldpiny kątowe - USB OTG - Kabel USB męsko-męski ( ͡°͜ʖ͡°) - Haczyk i dwa gwoździe - Taśma dwustronna Może wymagać użycia wiertarki, żeby zrobić dziurę na wyprowadzenie gniazda USB
nie bardzo wiedziałem gdzie go dać tak, żeby nie psuł wyglądu ramki
@HalEmmerich: w ogóle to jest fajny kanał DYI na tubie gdzie gość często do ramek wykorzystuje mosiądz, który jest całkiem prosty w obróbce w warunkach domowych a wygląda bardzo spoko: https://youtu.be/DrqdHVeBkp4?t=162
@HalEmmerich: też chciałem sobie takie coś zrobić, ale jak zobaczyłem cenę, a potem w jaki sposób (i jak długo) się taki ekran odświeża to stwierdziłem że nie warto. Jedyna sensowna opcja na chwilę obecną to chyba wymontowanie wyświetlacza ze starego Kindle'a
@Lordon: ( ͡°͜ʖ͡°) @wrobel7: Transmisja to jedno, sterownik ekranu też pewnie za szybki nie jest. Najwięcej jednak zajmuje samo (pełne) przerysowanie, najpierw z prędkością typową dla eInków ustawia się czarny, a potem czerwony.
@HalEmmerich: widzę że jesteś dumny ale może wyjaśnisz z czego? Z tego, że Rapsberry użyłeś kalendarzu? Przerost formy nad treścią ale przed kolegami będziesz szpanował jakiego to ty (specjalnie z małej litery) masz fajnego kalendarza. Może byś lepiej wykorzystał Raspberry?
Najwięcej jednak zajmuje samo (pełne) przerysowanie, najpierw z prędkością typową dla eInków ustawia się czarny, a potem czerwony.
@HalEmmerich: dziwne, w moim leciwym kindle'u dx 10 calowym pełne przerysowanie to jakieś 3 sekundy na oko, a sprzęt ma 10 lat. Inna sprawa że sprzęt inaczej dopracowany pewnie
@HalEmmerich: fajna ramka, wygląda na dobrą jakościowo. Od jakiego sprzedawcy zamawialeś, jeśli mogę zapytać? No i projekt też super. Może wreszcie sobie kupię jakiś ekran eink i zrobię coś podobnego :D
Planowałem zrobić wyświetlanie aktualnej godziny i temperatury, ale po czasie zauważyłem, że ten wyświetlacz nie obsługuje częściowego odświeżenia, a całkowite przerysowanie zajmuje około 20 sekund ¯_(ツ)_/¯
Nie znam się, ale w sumie dodałbym temperaturę aktualizowaną tak co godzinę + aktualne ciśnienie atmosferyczne (Meteopat here xD). Można też byłoby dodać taką aktualizację % pyłu zawieszonego z jakiegoś czujnika online :D
w ogóle to jest fajny kanał DYI na tubie gdzie gość często do ramek wykorzystuje mosiądz
@Wap30: ten gościu to rak pod względem diy. Kiedys podliczyłem jego tanie głośniki bt zrobione ze słuchawek to wyszło mi ponad 180 euro za same głośniki nie liczac innych komponentów i przesyłek ( ͡°͜ʖ͡°)
@brakloginuf: I potem siedzisz podłączony do usb, żeby wgrać kolejną wersję nodemcu czy innego zabugowanego softu, a potem jeszcze pisać kod do jakiegoś scalaka i szukać pasujących bibliotek xD
I potem siedzisz podłączony do usb, żeby wgrać kolejną wersję nodemcu czy innego zabugowanego softu, a potem jeszcze pisać kod do jakiegoś scalaka i szukać pasujących bibliotek xD
@tellet: chyba nie jestem w stanie zrozumiec gdzie tu sa minusy wzgledem rpi, zlozonosc operacji jest podobna, i tak trzeba ogarnac jakis soft ktory zrobi co trzeba i obsluzy podlaczone peryferia, a zarowno plytki ala arduino jak i rpi maja to doskonale rozpracowane
Planowałem zrobić wyświetlanie aktualnej godziny i temperatury, ale po czasie zauważyłem, że ten wyświetlacz nie obsługuje częściowego odświeżenia, a całkowite przerysowanie zajmuje około 20 sekund ¯\_(ツ)_/¯
Co do ramki, znalazłem na Allegro sprzedawcę który miał w ofercie produkcję na wymiar. Chwilę zajęło nam dogadanie się, bo wymiar podany w milimetrach zrozumiał jako centymetry ("paaanie, to nie wejdzie do koperty!").
Dodatkowo na kalendarzu wyświetla się data, godziny wschodu/zachodu słońca oraz ukryta informacja czy jutro wschód/zachód będą później (ikonka u góry -> będzie później, ikonka u dołu -> będzie wcześniej).
Całość oprogramowana w pythonie, ale kod jest strasznym śmietnikiem, więc go nie pokażę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Lista zakupowa:
- Raspberry Pi Zero W
- https://www.waveshare.com/7.5inch-hd-e-paper-hat-b.htm
- Czujnik temperatury DHT11 (który u mnie nie jest używany)
- Drewniana ramka
- Goldpiny kątowe
- USB OTG
- Kabel USB męsko-męski ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- Haczyk i dwa gwoździe
- Taśma dwustronna
Może wymagać użycia wiertarki, żeby zrobić dziurę na wyprowadzenie gniazda USB
Tak, jestem dumny ze swojego projektu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#raspberrypi #eink #chwalesie
źródło: comment_1637842490GVWDvPoZejPDyAgMIRFVQQ.jpg
Pobierz@HalEmmerich: w ogóle to jest fajny kanał DYI na tubie gdzie gość często do ramek wykorzystuje mosiądz, który jest całkiem prosty w obróbce w warunkach domowych a wygląda bardzo spoko: https://youtu.be/DrqdHVeBkp4?t=162
Możesz pomyśleć o czymś takim
@wrobel7: Transmisja to jedno, sterownik ekranu też pewnie za szybki nie jest. Najwięcej jednak zajmuje samo (pełne) przerysowanie, najpierw z prędkością typową dla eInków ustawia się czarny, a potem czerwony.
@HalEmmerich: głupie pytanie, to po co montowałeś?
A jak nie to być może odkryłeś niszę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Coś podobnego robiłem ale na lilygo z 4,7" einkiem.
Nie da się tam upchnąć jakiego aku aby nie było zasilone na stałe?
źródło: comment_1637860136Vxvcc2x8HvveO6YshRcNYV.jpg
Pobierz@HalEmmerich: dziwne, w moim leciwym kindle'u dx 10 calowym pełne przerysowanie to jakieś 3 sekundy na oko, a sprzęt ma 10 lat. Inna sprawa że sprzęt inaczej dopracowany pewnie
No i projekt też super. Może wreszcie sobie kupię jakiś ekran eink i zrobię coś podobnego :D
Nie znam się, ale w sumie dodałbym temperaturę aktualizowaną tak co godzinę + aktualne ciśnienie atmosferyczne (Meteopat here xD). Można też byłoby dodać taką aktualizację % pyłu zawieszonego z jakiegoś czujnika online :D
@Wap30: ten gościu to rak pod względem diy. Kiedys podliczyłem jego tanie głośniki bt zrobione ze słuchawek to wyszło mi ponad 180 euro za same głośniki nie liczac innych komponentów i przesyłek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I potem siedzisz podłączony do usb, żeby wgrać kolejną wersję nodemcu czy innego zabugowanego softu, a potem jeszcze pisać kod do jakiegoś scalaka i szukać pasujących bibliotek xD
@tellet: chyba nie jestem w stanie zrozumiec gdzie tu sa minusy wzgledem rpi, zlozonosc operacji jest podobna, i tak trzeba ogarnac jakis soft ktory zrobi co trzeba i obsluzy podlaczone peryferia, a zarowno plytki ala arduino jak i rpi maja to doskonale rozpracowane
poza