Wpis z mikrobloga

Mam takie filozoficzne pytanie, może mądra głowa doda swój punkt widzenia.
Patrząc na sytuację związaną z inflacją, stopami procentowymi, podwyżkami wiborów i kiepską perspektywą na najbliższy czas...

Grudzień 2021 - co jest sensowniejsze do zrobienia, co się bardziej może opłacić:

- wyzerować kredyt hipoteczny (i przy okazji praktycznie wyzerować konto, ale mieć z głowy)?
- wymienić PLN na jakieś waluty i trzymać (zostało jakieś 14 lat)?

#finanse #inflacja #kredythipoteczny #banki #waluty #kiciochpyta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kether: Po pierwsze, zerowanie konta to nigdy nie jest dobry pomysł. Wystarczy nieoczekiwany zwrot akcji w życiu i nie masz co jeść. Po drugie, standardowo - złotówka spada na dno i pojawia się masa pytań o wymianę na górce (albo i nie, to się okaże). Dlaczego stawiasz na waluty? Ja rozumiem zagraniczne akcje, bo to aktywo, które pracuje, ale waluta? Ani to dywidendy nie wypłaci, ani nic. Mniej lub bardziej,
  • Odpowiedz
@ode45: @push3k-pro:
Jakaś poduszka finansowa zostanie, w teorii na kilka miesięcy.

Generalnie, mam z tym stres, bo nie jestem dobry w tematy finansowe i akcje, a trochę się na koncie uzbierało i traci wrtość. W bliższej perspektywie nie mam też jakichś wiekszych pomysłów na wydatki i zakupy (albo co gorsze, wynajdę sobie jakieś bezsensowne wydatki).

Z tego, co się zorientowałem, raczej rata kredytu będzie już tylko rosła w
  • Odpowiedz
@negatyw_ny: Dziękuję za opinię, choć ta d--a niepotrzebna. Nie napisałem, że wcześniej byłem w stanie go nadpłacać. Mogę mieć taką możliwość teraz.
  • Odpowiedz
@kether: Powinieneś rozważyć różne sceniariusze i je przeliczyć, co jest najbardziej opłacalne i dostosowane do Twojego akceptowalnego poziomu ryzyka. Być może dla Ciebie najodpowiedniej będzie spłacić wszystko i spać spokojnie, a może wystarczy nadpłacić część, a resztę ulokować.

Poczytaj o obligacjach indeksowanych inflacją, ETFach (tu serio odsyłam do kanału Iwucia, bo to najlepszy bloger dla osób, które dopiero nabywają podstawy wiedzy finansowej). Obejrzyć chociaż kilka filmów na yt o bezpiecznym
  • Odpowiedz
  • 0
@kether
Wyzeruj konto.
Pozbędziesz się kredytu. Z czasem coś przy oszczędzisz. W razie czego będziesz zrec mury, bo w końcu to Twoje. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz