Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Staram się zrozumieć, jednak nie rozumiem jakie dokładnie korzyści wynikałyby z uzyskania kontroli nad Ukrainą? To jest biedny kraj, niedysponujący żadnymi sensownymi surowcami czy przemysłem. Obecnie wydaje mi się że jedyne korzyści jakie może czerpać Rosja to bycie krajem tranzytowym między Chinami a Europą. Nie wydaje mi się by Ukraina pomogła we wzmocnieniu Rosji, poza silnym, propagandowym przekazem i zastraszeniem reszty świata który I tak będzie mieć to w dupie.
  • Odpowiedz
@gacek1267:
Rosyjscy nacjonaliści uważają Ukraińców za Rosjan, chcą wspierać mit jednego narodu. Poza tym, Ukraina ma strategiczne miejsce na mapie Europy, a z nią jest X-set kilometrów dalej do Moskwy z Natowskiej granicy.
  • Odpowiedz
Staram się zrozumieć, jednak nie rozumiem jakie dokładnie korzyści wynikałyby z uzyskania kontroli nad Ukrainą?

@gacek1267: Korzyści jest mnóstwo.
Wymienię tyko część i to bardzo skrótowo:
1. Wzrost poparcia dla władzy.
2. Bufor od zachodniej strony. Rosjanie mają na tym punkcie p-------a (i mają w tym sporo racji). Wierzą, że to im uratowało tyłek za Napoleona
  • Odpowiedz
@atm-Pa: ciekawe, ale kiedyś czytałem że Rosjanie (w sensie zwykli ludzie) nie chcą już wojny z Ukrainą bo giną tam też ich ludzie, a poza tym to są ich sąsiedzi i trochę taki bratni naród.
  • Odpowiedz