Aktywne Wpisy
![Adamfabiarz](https://wykop.pl/cdn/c0834752/97846dcb4fdbb14206ba0caa90547f91ab01a39cd8459819fd1f48d293867512,q60.jpg)
Adamfabiarz +44
W 25,5 miesiąca przejechane 85 tys. km. Skoda Fabia III Kombi 1.0 MPI 60 KM w gazie.
W ciągu kolejnych ok. 3 miesięcy zrobię kolejne parę tys. km i Fabia przestaje być moim daily, bo trochę zmieniła się mi koncepcja pojazdowa (przede wszystkim: potrzebuję większego auta - przesiadam się na Dacię Jogger). Niemniej, o Fabii mogę jedynie powiedzieć same dobre słowa, że zacna maszyna. Zaplusuj aby oddać respekt.
(więcej fotek w komentarzach)
W ciągu kolejnych ok. 3 miesięcy zrobię kolejne parę tys. km i Fabia przestaje być moim daily, bo trochę zmieniła się mi koncepcja pojazdowa (przede wszystkim: potrzebuję większego auta - przesiadam się na Dacię Jogger). Niemniej, o Fabii mogę jedynie powiedzieć same dobre słowa, że zacna maszyna. Zaplusuj aby oddać respekt.
(więcej fotek w komentarzach)
![Adamfabiarz - W 25,5 miesiąca przejechane 85 tys. km. Skoda Fabia III Kombi 1.0 MPI ...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/65374587f63ed083714e5fe0a7a3690027aeb79355f4ddbc9c0184dfd199080d,w150.jpg?author=Adamfabiarz&auth=75eb0b724029206d563467a934e7e6c0)
źródło: 449824056_17072404
Pobierz![EpicElion](https://wykop.pl/cdn/c0834752/68500bf1e50f28ce46df8717b4122d809107f6b026807e11e36e2a46a2d7d7a9,q60.jpg)
EpicElion +24
Dzień dobry, bierzcie po jednym miłego dnia.
![EpicElion - Dzień dobry, bierzcie po jednym miłego dnia.](https://wykop.pl/cdn/c3201142/0bd69a7eb9e0d5338f3406a34d61a6ba5dac7308d5617a348e69bf44bd6e179c,w150.jpg)
źródło: temp_file6221627446134352780
Pobierz
Autorstwo receptury przypisuje się Wojciechowi Jakackiemu, który wraz z innymi technologami żywności podróżowali na statkach-chłodniach i przybiwszy do portów, próbowali lokalnych potraw. Jedno z dań napotkanych w Nigerii składało się z rybiego mięsa, ryżu i ostrej przyprawy "pima"”. Potrawa tak zasmakowała Jakackiemu, że po powrocie do kraju, zapytał koleżanki pracujące w zakładowych laboratoriach, czy istnieje możliwość wyprodukowania na szeroką skalę tego przysmaku w polskiej wersji. Po licznych próbach wreszcie się udało i nowa potrawa smakowała niemalże jak afrykański oryginał. Niepowtarzalny smak konserwa zawdzięczała sprowadzanej aż z Nigerii przyprawie "pima". Ze względu na fakt, że smakiem bardzo przypominała ona węgierską ostrą paprykę, nowy produkt zyskał nazwę Paprykarz.
Paprykarz Szczeciński tak bardzo wyróżniał się smakiem, że 1 grudnia 1968 roku został nagrodzony znakiem jakości "Q" (Quality, przyznanie certyfikatu Q oznacza, iż wyrób spełnia ponadpodstawowe wymagania a jego jakość jest porównywalna z jakością renomowanych producentów światowych). Warto wspomnieć, że początkowo składnikami Paprykarza były prawdziwe ryby, czyli tzw. ścinki powstałe podczas krojenia zamrożonych bloków rybnych. Później jakość stopniowo się pogarszała i ostatecznie do puszek wkładano zmielone kutry rybackie wraz z zawartością i podawano do spożycia żołnierzom ludowego Wojska Polskiego na śniadanie obiad i kolację. Była to praktyka zakazana przez Konwencję Genewską, jednak niestety nagminnie stosowana xD #pdk #heheszki #pasta
#ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #szczecin #paprykarz #prl #jedzenie #ryby
źródło: comment_1636814541D8Q9lpcjfonUUJF22ZEbMI.jpg
PobierzZ tymi kutrami to przesada, co najwyżej włoki. A tak to wszystko prawda.
źródło: comment_1636815144WypIgHy5CTUaNfuTXLD4Pa.jpg
Pobierzźródło: comment_1636836374RAqGFSj06ViiIhRxXnGGcF.jpg
Pobierz@droid43210:
źródło: comment_1636878584X5bw7jzEQO64gS48owtfjV.jpg
Pobierz