Aktywne Wpisy
Pan_Grzybek +384
#!$%@?, ale konfederusków dalej piecze, że ten chłop nie był ukraincem, że muszą wymyślać jakieś rzeczy z dupy o nr rejestracyjnym XD #ukraina #bekazprawakow #szczecin
Koller +184
Czaicie że w Unii Europejskiej nie klikniecie już w Google na lokalizację obiektu, żeby pokazało na mapie? xD Gdzie indziej normalnie działa np przez VPN.
In Europe, the new DMA laws mean that big tech companies like Google are no longer allowed to have easy buttons that allow you to jump between Search and Maps, because they can’t prefer their own products.
Specifically this is DMA 6(5): https://www.whitecase.com/insight-alert/digital-markets-act-dma-goes-live
#gorzkiezale #internet #google #
In Europe, the new DMA laws mean that big tech companies like Google are no longer allowed to have easy buttons that allow you to jump between Search and Maps, because they can’t prefer their own products.
Specifically this is DMA 6(5): https://www.whitecase.com/insight-alert/digital-markets-act-dma-goes-live
#gorzkiezale #internet #google #
Autorstwo receptury przypisuje się Wojciechowi Jakackiemu, który wraz z innymi technologami żywności podróżowali na statkach-chłodniach i przybiwszy do portów, próbowali lokalnych potraw. Jedno z dań napotkanych w Nigerii składało się z rybiego mięsa, ryżu i ostrej przyprawy "pima"”. Potrawa tak zasmakowała Jakackiemu, że po powrocie do kraju, zapytał koleżanki pracujące w zakładowych laboratoriach, czy istnieje możliwość wyprodukowania na szeroką skalę tego przysmaku w polskiej wersji. Po licznych próbach wreszcie się udało i nowa potrawa smakowała niemalże jak afrykański oryginał. Niepowtarzalny smak konserwa zawdzięczała sprowadzanej aż z Nigerii przyprawie "pima". Ze względu na fakt, że smakiem bardzo przypominała ona węgierską ostrą paprykę, nowy produkt zyskał nazwę Paprykarz.
Paprykarz Szczeciński tak bardzo wyróżniał się smakiem, że 1 grudnia 1968 roku został nagrodzony znakiem jakości "Q" (Quality, przyznanie certyfikatu Q oznacza, iż wyrób spełnia ponadpodstawowe wymagania a jego jakość jest porównywalna z jakością renomowanych producentów światowych). Warto wspomnieć, że początkowo składnikami Paprykarza były prawdziwe ryby, czyli tzw. ścinki powstałe podczas krojenia zamrożonych bloków rybnych. Później jakość stopniowo się pogarszała i ostatecznie do puszek wkładano zmielone kutry rybackie wraz z zawartością i podawano do spożycia żołnierzom ludowego Wojska Polskiego na śniadanie obiad i kolację. Była to praktyka zakazana przez Konwencję Genewską, jednak niestety nagminnie stosowana xD #pdk #heheszki #pasta
#ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #szczecin #paprykarz #prl #jedzenie #ryby
Z tymi kutrami to przesada, co najwyżej włoki. A tak to wszystko prawda.
@droid43210: