Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Tak się zastanawiam na ile można ufać tym wszystkim opiniom ludzi z fb jeśli chodzi o polecenie dobrego ortodonty

Ktoś kogoś poleca, wchodzę w opinie na google a tam 4,1 i 30 opinii tylko, gdzie w komentarzach na fb poleciło go z pięć osób. Równie dobrze to mogą być zaganiacze z rodziny i znajomi

Chyba po prostu się zasugeruje opiniami z google, ponad 300 opinii i 4,5 ocena brzmi legitniej aniżeli 30 opinii i 4,1

W ogóle miraski pytanie jest. Mam hajs na aparat metalowy ale najbardziej bym chciał samoligitarujący tyle że do niego mi brakuje jeszcze z półtorej kafla. No i generalnie to są dwa miesiące oszczędzania tyle że teraz znowu wypadają te miesiące, gdzie jest więcej wolnego przez święta (mniej hajsu), dodatkowe wydatki na prezenty itd. i tak realnie liczę trzy miechy oszczędzania

No i nie wiem co robić. Najchętniej bym już ten aparat założył bo mam straszny kompleks i mało rozmawiam albo powstrzymuję się od śmiechu by nie pokazywać tych zębów ale ten samoligitarujący kusi jak cholera. Co byście zrobili na moim miejscu? Szli już do ortodonty zakładać metalowy czy poczekali na uzbieranie hajsu?

#ortodoncja
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Ilawa: nie ma szans na raty, student na umowie zlecenie z tej strony. Ja nie dostałem na raty parowaru za 100 złotych więc gdzie tam aparat za 5600 na raty xd
  • Odpowiedz
@Anty_Chryst: metalowy. Finał leczenie, z tego co się dowiadywałem od ludzi i swojego orto, jest identyczny. Jedynie ściągniesz ~3 miesiące wcześniej. U mnie nawet wizyty nie są rzadsze w przypadku metalowego, a wynoszą bardzo podobnie.
  • Odpowiedz
  • 1
@Anty_Chryst: co do opinii to nie polecam tych ze znany lekarz. Mój mnie umawia przez tę stronę i po każdej wizycie dostaje maila z prośbą o ocenę. Ja je olewam, ale ile sobie zdążył nabić ocen 5/5 od tych samych pacjentów to jego :P

Wiesz już czy będziesz miał zakładane oba łuki jednocześnie? Ja miałam w odstępie 6 tygodni, więc ta płatność też była rozłożona w czasie.
Plus z samoligaturującym
  • Odpowiedz
  • 0
@proximacentauri: nie byłem jeszcze u orto, chce iść jak będę miał pełną sumę bo właśnie się obawiam, że mi od razu jebnie dwa łuki a ja hajsu nie będę miał

Co do tych wizyt to wiem, że są rzadsze i finalnie może mnie wyjść taniej niż metalowy xd no ale najpierw trzeba mieć te półtorej kafla więcej

Samoligitarujący też się ponoć łatwiej czyści

Jedyne czego żałuję to brak tych gumek
  • Odpowiedz
  • 0
@Anty_Chryst: ja mam samoligaturujący, jak raz mi założyli gumki na parę zamków to nie było jakichś dużych różnic z higieną, ale faktycznie jest więcej zakamarków, gdzie może jedzenie zostawać

A imho ogólnie te gumki są upierdliwe, działają najlepiej zaraz po wymianie na świeże, bo potem się rozciągają (jak to gumki). A samoligaturujący działa codziennie ze stałą siłą. Niektóre kolory gumek się mocno przebarwiają, przy niektórych zęby wyglądają na bardziej żółte
  • Odpowiedz
@grzela52: czasem jest tak że fachowiec ma tyle pracy że nie ma czasu i w sumie nie musi sie starać o opinie. Za to ci słabi często kupują opinie bo inaczej nie mieliby pacjentów. Nie jest to reguła ale znam takie przypadki.
  • Odpowiedz
@Anty_Chryst: nie patrz na rodzaj aparatu tylko na fachowca. Na konsultacji powinieneś sie wszystkiego dowiedzieć. Moim zdaniem nie warto dopłacać do samoligaturujacego, jak już to do nakładek.
  • Odpowiedz