Wpis z mikrobloga

@kaspil: No wiem, ale to działa trochę jak podatek bardziej niż kredyt. Jak mordeczka zarabia ponad 27k funtów to wtedy mu odciągają 9% od zarobków powyżej tej kwoty, a po 30 latach mu anulują ten kredyt, czy spłaci czy nie.
  • Odpowiedz
  • 2
@Rick_Sanchez no tak ale co za różnica czy twoje pieniądze sami Ci potrącają czy sam to musisz robić?
Kredyt studencki nie jest też przecież na 0% tylko ma aktualnie 4.1% więc średnio zaczynać dorosłe życie z kredytem na 40 koła no i to w twoim interesie jest się go pozbyć a nie płacić minimum i ciągle mieć ciągle doliczane odsetki żebyś do emerytury się z nim bujał :)
  • Odpowiedz
  • 1
@Rick_Sanchez a z tym umorzeniem po 30 latach to też tak średnio bo jak płacisz minimum wymagane i nie robisz zawrotnej kariery podnoszacej pensję to kapitalizacja odsetek jest wyższa niż twoje wpłaty. Po 30 latach owszem, umorzą Ci ale jeśli pracowałeś to po tych 30 latach zazwyczaj oddasz znacznie więcej niż wynosił twój dług tak czy siak.
Jak na mój gust to nie jest to małe obciążenie w późniejszych latach
emesc - @Rick_Sanchez a z tym umorzeniem po 30 latach to też tak średnio bo jak płaci...

źródło: comment_1636219191Kg4BEEJmtanneMJR7sfwqC.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@emesc: To już matematyka od jakiej kwoty zaczyna się opłacać agresywnie spłacać. Może być też tak, że lepiej się opłaca spłacać hipotekę na dom bo może zyskiwać na wartości więcej niż "tracisz" na długu, można też iść z ekstra gotówką w jakieś ETFy czy inne bajery i liczyć, że wyjdzie się na tym lepiej.
Ale tak czy siak, Anglicy się tym nie stresują.
  • Odpowiedz
@Rick_Sanchez: bo praktycznie nie ma czym się stresować, będziesz zarabiał dużo to zapłaciasz, a jak nie to nie. Co mi to robi by płacic za to jak zarabiam duże pieniądze, skoro duża szansa jest że właśnie te studia dały zarobki
  • Odpowiedz
  • 2
@Rick_Sanchez bzdura, oczywiście że się stresują, chyba że nie ogarniają finansów. Część ludzi z którymi pracuję nadal pozbywa się swoich zobowiązań i psioczą na to. Chcą już odkładać na wkład własny na dom już, ale jeśli nie będą nadpłacać kredytu to wiedzą że im kwota odsetek pójdzie w górę, dodatkowo jeśli chcą grać na stratę pożyczki to na początku może i jest luzik, ale z czasem jest ciraz gorzej. Zadłużenie rośnie,
  • Odpowiedz