Wpis z mikrobloga

@theoforos1: a za rok będzie po 3. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nic w życiu nie trwa wiecznie, niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
Większość osób nie zna się na zakupie akcji, przerasta ich wiedza, więc wolą inwestować w coś prostego jak budowa cepa np. mieszkania.
  • Odpowiedz
@theoforos1: gdzie ja coś takiego napisałam? I mieszkania pójdą w dół i akcje pójdą w dół. Co bardziej ogarnięty jak ma nadwyżkę w mieszkaniu dodatkowym to teraz sprzeda i zacznie wrzucać na lokatę, albo inwestować. Zawsze się robi odwrotnie do tego co robi reszta :]
  • Odpowiedz
@zexan: ludzie myślą, że uciekając w mury za tani kredyt robią system w konia bo będzie tylko drożeć, a oni już za 20 lat wyjdą z niego.

No nie do końca tak łatwo będzie, a dlaczego to się przekonają jak inflacja rozkręci się na dobre i stopy procentowe poszybują do poziomów, jakich nikt teraz nawet nie zakłada. Cały trik będzie polegał na tym, że oni nie będą w stanie uciec
  • Odpowiedz
@little_muffin: aktualnie będąc bez jakiegokolwiek kredytu pozostaje mi wziąć popcorn i obserwować sytuację ( ͡° ͜ʖ ͡°)
a w międzyczasie odkładać dalej i wjechać z ponad 50% wkładem własnym, o ile będzie to możliwe
  • Odpowiedz
@mookie: Frank a stopy procentowe to trochę dwie różne sprawy. W tym pierwszym przypadku rzeczywiście możesz mieć duży problem spłacić kredyt sprzedając mieszkanie, bo frank poszedł do góry często więcej niż wartość mieszkania, więc i kapitał do spłaty mocno urósł.

W przypadku stóp procentowych kapitał nie rośnie nawet jak stopy rosną, więc o ile nie będzie krachu na cenach nieruchomości, to kredytu zawsze możesz pozbyć się stosunkowo łatwo, sprzedając po
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Anien: Problem z tym, że jak wzrosną stopy to ten krach będzie, bo nikt już przy droższym kredycie nie będzie wsiadał do tego pociągu przy tych cenach. Sytuacja identyczna!
  • Odpowiedz
  • 0
@pepe_chad: @pastibox:
To wciąż mimo wszystko tylko predykcje, a nie pewnik. Podobnie bardzo racjonalną predykcja na wiosnę 2020 wydawały się spadki cen nieruchomości, wiele banków czy analityków wypuszczało nawet raporty z takimi wnioskami, a jednak rzeczywistość okazała się mocno inna
  • Odpowiedz
@Anien: ale ja nie mowie o predykcjach, ja mowie o konkretnym mechaniźmie, który zmienia wyceny aktywów, tak jak masa zmienia siłę grawitacji obiektu - to nie predykcja, to fakt działania świata
  • Odpowiedz
  • 0
@pepe_chad: Wyższe stopy procentowe wywierają pewną presję na spadki cen, to prawda, ale ta presja może równie dobrze spowodować, że zamiast wzrostu cen 15% będziemy mieli wzrost 5%. Zatem powiedzenie, że wyższe stopy na pewno spodobają spadki cen prawdą nie jest
  • Odpowiedz