Wpis z mikrobloga

Cześć,

będę robił pierwszy raz ciemne piwo i padło na Robust Porter z zestawu surowców na który składa się:

Zestaw surowców Robust porter na 21 l, 16°Blg


Słody:
- Pilzneński Viking Malt
- Czekoladowy jasny Viking Malt
- Karmelowy 300 Viking Malt
- Barwiący Viking Malt
- Czekoladowy ciemny 150 Viking Malt

Chmiele:
- Columbus
- Citra
- Centennial
- Amarillo


Do zestawu dokupiłem drożdże Lallemand Danstar Nottingham, więc będzie to górna fermentacja (w zasadzie nie znalazłem nigdzie czy to piwo jest górnej czy dolnej fermentacji, chociaż wiem, że portery to raczej dolna), jednak i tak nie mam możliwości fermentować na dolnej. Macie jakieś rady odnośnie tego piwa, do tej pory jedynie AIPY, Saison i Tripple. Planuje na jednej saszetce drożdży, czy to wystarczy? Dodać cos jeszcze ponad to co jest w zestawie?
Bardzo dziękuję za wszystkie porady i sugestie!
#piwowarstwo #browarze #piwo
  • 14
  • Odpowiedz
chociaż wiem, że portery to raczej dolna


@karolhh: Portery to górna.

Bardzo dziękuję za wszystkie porady i sugestie!

Zastosuj się do tego, co masz w instrukcji do
  • Odpowiedz
@karolhh: Na 12/24h wcześniej zrób starter drożdżowy ( jak masz ekstrakt słodowy w proszku to 5-6blg 1-2L, wsyp całą saszetkę drożdży ) dużo szybciej całość wystartuje
  • Odpowiedz
10blg to 100gr cukru na 1L wody


@kaleb: 10 blg to 100gr cukru na 1000gr roztworu, nie wody, bo tak to masz 100gr+1000=1100gr, więc 100gr na 1100gr roztworu to bliżej 9blg.
  • Odpowiedz