Aktywne Wpisy
mentari +222
iluvmypickle +11
Wersja wpisu bez słów pogardy wobec juniorów bo wczoraj usuneli
Wchodzenie do IT w 2024 to objaw zaawansowanego kretynizmu
Wyobraźcie sobie taką sytuacje - chodzić 5 lat do technikum infrmatycznego gdzie robi się egzaminy zawodowe + ZAPIEPRZASZ ucząc się jakiś granic ciągów limesów, zaawansowanych funkcji trygonometrycznych żeby zdać to rozszerzenie na chociaż 70% i uczyć się pythona żeby zdać infe na 90%+
Potem
Wchodzenie do IT w 2024 to objaw zaawansowanego kretynizmu
Wyobraźcie sobie taką sytuacje - chodzić 5 lat do technikum infrmatycznego gdzie robi się egzaminy zawodowe + ZAPIEPRZASZ ucząc się jakiś granic ciągów limesów, zaawansowanych funkcji trygonometrycznych żeby zdać to rozszerzenie na chociaż 70% i uczyć się pythona żeby zdać infe na 90%+
Potem
będę robił pierwszy raz ciemne piwo i padło na Robust Porter z zestawu surowców na który składa się:
Zestaw surowców Robust porter na 21 l, 16°Blg
Słody:
- Pilzneński Viking Malt
- Czekoladowy jasny Viking Malt
- Karmelowy 300 Viking Malt
- Barwiący Viking Malt
- Czekoladowy ciemny 150 Viking Malt
Chmiele:
- Columbus
- Citra
- Centennial
- Amarillo
Do zestawu dokupiłem drożdże Lallemand Danstar Nottingham, więc będzie to górna fermentacja (w zasadzie nie znalazłem nigdzie czy to piwo jest górnej czy dolnej fermentacji, chociaż wiem, że portery to raczej dolna), jednak i tak nie mam możliwości fermentować na dolnej. Macie jakieś rady odnośnie tego piwa, do tej pory jedynie AIPY, Saison i Tripple. Planuje na jednej saszetce drożdży, czy to wystarczy? Dodać cos jeszcze ponad to co jest w zestawie?
Bardzo dziękuję za wszystkie porady i sugestie!
#piwowarstwo #browarze #piwo
@karolhh: Portery to górna.
Zastosuj się do tego, co masz w instrukcji do
Ja do takich piw tych samych drożdży daję jedną paczkę i jest dobrze.
@kaleb: 10 blg to 100gr cukru na 1000gr roztworu, nie wody, bo tak to masz 100gr+1000=1100gr, więc 100gr na 1100gr roztworu to bliżej 9blg.