Wpis z mikrobloga

Hej, pracuję w korpo na etacie od 8 do 16. Zdarza się, że jadę w delegację i np. jestem w niej 10 albo 12 godzin.

Czy wg. prawa mogę wpisać ten czas który jestem dłużej niż 8h jako nadgodziny? Jak to jest?
#pracbaza #prawo #praca
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@infected_mushroom: Co do zasady w trakcie odbywania podróży służbowej pracownik nie świadczy pracy na rzecz pracodawcy (chyba, że jest kierowcą i prowadzi pojazd). W związku z powyższym zasadą jest, iż czas przejazdu pracownika z miejsca stałej pracy do miejsca przeznaczenia nie jest czasem pracy.

No prowadzę auto wtedy.
  • Odpowiedz
@infected_mushroom: Spółka z o.o. wysłała w jednodniową podróż służbową 2 pracowników zatrudnionych w systemie podstawowym, pracujących poniedziałku do piątku w godz. od 8.00 do 16.00. Podwładni podróżowali samochodem firmowym, który prowadził jeden z nich (posiadający w tym zakresie odpowiednie uprawnienia i badania). Delegacja trwała od 7.00 do 18.30, a praca w czasie jej trwania świadczona była w miejscowości docelowej od 9.00-17.00.

W opisanej sytuacji, do czasu pracy zaliczeniu podlega:

tylko
  • Odpowiedz
@Bobokkk: taj jak Ci pisałem - jesteś kierowcą i przewozisz pracownika masz za to pieniądze.

Jak masz czas pracy 8-16, wyjeżdżasz o 7, jesteś na miejscu o 8, pracujesz do 16, wracasz o 17 to nie masz nadgodzin (chyba, że przewozisz pracownika to masz 2 godziny pracy).

Jak masz czas pracy 8-16, wyjeżdżasz o 8 (z biura) , jesteś na miejscu o 9, pracujesz do 17,wracasz o 18 to masz
  • Odpowiedz