Wpis z mikrobloga

Często ludzie postują komentarze w stylu 'nie jestem patriotą, bo obrzydzili mi go narodowcy', albo 'byłbym patriotą, ale nie chce się utożsamiać z Bąkiewiczem'. Więc mam pytanie do tych ludzi.

Jak wyglądał by patriotyzm, z którym chcielibyście być utożsamiani? Czym by się charakteryzował i jakie by miał cele?
#neuropa #4konserwy #polityka #bekazprawakow #bekazlewactwa
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Trixie: Czyli de facto nie miałeś nic mądrego do napisania, a teraz szukasz wymówek rzucając ad personam. To jest po prostu żałośnie słaba reakcja na kwestionowanie twojego światopoglądu, który uważasz za normę. To ty robisz z siebie pajaca, a nie ja.
  • Odpowiedz
@RzutKamieniem: Prawdziwy patriotyzm, którego ja bym chciała to przede wszystkim szacunek do ludzi, którzy zamieszkują mój kraj. To wspólna pomoc, by bliskim i mniej bliskim wokół żyło się lepiej i zdrowiej. Ot np taka segregacja śmieci jak @Walther00 wspomniał. Nie skupianie się na przeszłości, tylko na budowaniu dobrej przyszłości dla młodych. Kupowanie lokalnych produktów. Angażowanie się w lokalną politykę, ta najbliższą nam na szczeblu regionalnym. Wszelkie szopki i nadymanie
  • Odpowiedz
@przeciwko78: Ale jeżeli by kolidowała? Jeżeli na przykład populacja mniejszości Marsjan, która stanowi 50% populacji Górnegośląska domagała by się pełnej autonomii, na terytorium którego drugą połowę stanowią Polacy? Autonomii w sensie autonomiczna policja, wymiar sprawiedliwości, parytety, język urzędowy etc. Patriota stanie po stronie Marsjan czy Polaków, którzy nie chcieli by tej autonomii?
  • Odpowiedz
Co jeżeli filozofia inkluzywności by niosła za sobą straty, dla wspólnoty narodowej? Na przykład tolerancja, dla szkodliwych społecznie zachowań, albo masowej migracji tworzącej humanitarnej katastrofę?

@RzutKamieniem: Wyjaśnij o co Ci chodzi. Jakie straty? Jakie zachowania? Jaka katastrofa?
  • Odpowiedz
@RzutKamieniem: Dbanie o swój kraj i swoich krajan, ale nie zamykanie oczu i brak reakcji jeśli to możliwe na krzywdę innych. Dbanie o środowisko, jak o własny porządek w swoim własnym domu. Szanowanie wszystkich Polaków bez względu na ich wiarę, kolor skóry czy orientację seksualną. Pamiętanie o przeszłości, ale skupianie się na teraźniejszości by mieć lepszą przyszłość. Szanowanie symboli ważnych historycznie, i nie traktowanie ich jak mody, słowem więcej w
  • Odpowiedz
@Urodzony: To były hipotetyczne sytuacje potrzebne do sformułowania pytania i odpowiadam na to chyba już trzeci raz. Jakbym miał uprościć pytanie to brzmiało by ono:

CZY JAKO LIBERAŁ, KTÓRY OKREŚLA SIĘ PATRIOTĄ JESTEŚ W STANIE NAGIĄĆ SWOJE RAMY IDEOWE JEŻELI ICH REALIZACJA KOLIDUJE Z REALIZACJĄ INTERESU NARODOWEGO?
  • Odpowiedz
@RzutKamieniem: Twoje wypowiedzi brzmią jak randomizowane sklejki ze słownika wyrażeń obcych. Bardzo inteligentne i wyszukane zdania, ale równocześnie okrągłe i bez głębszego znaczenia. Czy jesteś w stanie podać jakieś konkrety, z którymi można podyskutować?
  • Odpowiedz
@RzutKamieniem: Wywal z tego co teraz postrzega się za patriotyczne nacjonalizm i szowinizm i już będzie można się z tym utożsamić. Ważne, aby to było jakkolwiek konstruktywne, a nie polegało tylko na krzyczeniu nasi gurom, czy jeszcze gorzej, na nienawiści do nie-naszych.

Ale tu nie chodzi o "nie jestem patriotą, bo obrzydzili mi go narodowcy". Ja jestem patriotą, a MN jest obrzydliwy, bo organizują go faszyści i patriotyzm nie ma
  • Odpowiedz
@TenTypZez: Nacjonalizm to nie tyle twierdzenie 'nasi górą' czy 'j---ć innych'. To jest stereotyp podobny do stereotypu lewicowca z farbowanymi włosami.

Nacjonalizm w polityce to stwierdzenie 'dla naszego państwa, nasi są priorytetem ważniejszym od innych'.
  • Odpowiedz
@RzutKamieniem: No i czym to jest innym, niż ładniejszym nazwaniem "nasi gurom" i "j---ć innych"? Nie mówisz aby o uprzywilejowaniu pewnych grup kosztem innych względem arbitralnego rozróżnienia narodowości?

A tak poza tym, to obydwoje wiemy, że nacjonalizm zwykle się łączy jeszcze z całym szeregiem innych poglądów i postaw.
  • Odpowiedz
@TenTypZez: Tym, że działanie na korzyść swoich rodaków nie jest równoznaczne z działaniem na szkodę innych, chyba że uważasz, że państwo polskie jest zobligowane do dbania o interes cudzoziemców i wspomagania ich swoimi środkami tak samo jak Polaków.

I jeżeli tak uważasz, to śmiem zapytać, dlaczego?

W moim mniemaniu nasze państwo to instytucja założona przez nasz naród aby zarządzała naszą kolektywną pracą i dążyła do jak najefektowniejszej dystrybucji dóbr i
  • Odpowiedz
Na jakiej podstawie sądzisz, że 'gardzi człowiekiem jako takim'?

@RzutKamieniem: Ponieważ dla nacjonalisty ważniejsze jest państwo niż człowiek. Nacjonalizm gardzi jednostką, uznaje tylko grupy ludzi.

Sam już robiłeś podchody pod tą tezę. Wystarczy, że nacjonalista znajdzie wroga porządku publicznego w jakiejś mniejszości, w jakiejś grupie, jasne dla niego będzie, że tego chwasta trzeba wyrwać. Oczywiście sposób wyłaniania wroga publicznego jest zupełnie dowolny i zupełnie niemierzalny. Dobro narodu to zupełnie zmyślone
  • Odpowiedz
@TenTypZez: O i nie dzieje się to 'kosztem'. To tak jak by mówić, że za każdym razem, gdy upiekę sobie bochenek chleba i nie podzielę się z tobą to robię to twoim 'kosztem'.

Pytanie brzmi. Jakie miałeś prawo do mojego bochenka chleba?
  • Odpowiedz
@ajuto00: Wręcz przeciwnie. Nacjonalizm to jest bardzo humanistyczna ideologia, która stawia w centrum polityki dobro wspólnoty złożonej z ludzi. Nacjonaliści wielokrotnie wychodzili w historii na przeciw działaniom państwa, gdy ingeruje ono w dobro wspólnoty narodowej, bo dla nacjonalistów państwo jest jedynie narzędziem służącym do uczynienia członków wspólnoty narodowej jak najzdrowszymi, najbogatszymi, najliczniejszymi i najpotężniejszymi.

Co do mniejszości, to liberałowie i lewica unikają tego tematu jak ognia, bo ich wartością nadrzędną
  • Odpowiedz