Wpis z mikrobloga

#sushi #gotowanie #gotujzwykopem
1. Jak gotujecie ryż do sushi, chodzi mi o czas i proporcje ryż/woda

2. Jakie wybrać nori ? Używałem co najmniej 3 różnych, ale wszystkie nori są grube, przez co jak się już je sushi to jest gumiaste, na co zwrócić uwagę ? Wcześniej kupowałem czerwone, teraz kupiłem srebrne i jakby lepiej ale nadal gumiaste i grube.
  • 6
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kukurydzapomidor 1. ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najpierw dużo płukać aż będzie przezroczysta woda, potem szklanka i trochę wody na szklankę ryżu, 13 minut na ogniu potem 12 wyłączony pod pokrywką. Na początek używałam ryżu house of asia, dużo wybaczał i był smaczny

2. Nori premium gold z Asia kitchen moje ulubione, nie zwijają się ciężko a są smaczne
@kukurydzapomidor:
Od momentu zagotowania przykrywam i zmniejszam na minimalny płomień. 10 albo 12 minut, już nie pamietam.
Po wyłączeniu zostawiam pod przykryciem ma 15 minut.
Na 1kg ryżu 100g octu, 100g cukru i łyżeczka soli.

Nori goldy