Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
#wedkarstwo

Swoje już niby wiem, ale jeszcze zasięgnę opinii - na wiosnę potrzebna mi wędka do mniejszych gum na lekkich główkach, blaszek 0 i 1, kleniowych woblerków, innymi słowy, by przynęty ważące po 2g ciskała ładnie i pokazywała opad na szczytówce przy główce powiedzmy 1,5g, choć najlepiej, jakby zauważalny był od 1g, ale wiem, że sporo bym chciał :)
Długość - takie 200-230cm.

Budżet tak powiedzmy 260zł.

O Microflex do 7g się naczytałem dobrych rzeczy, ale nie wiem, jak z tym pokazywaniem opadu. Metoda "patrz na plecionkę" średnio mnie bawi, nie mam do tego dobrych oczu chyba.
Nie mam preferencji, co do typu szczytówki, póki w dość wartkim nurcie da się sensownie łowić na wspomniane małe blachy i woblery.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Exymus: Swoje wiem w sensie "upatrzyłem sobie parę wędków i poczytałem o tym, co potrafią", a nie "znam się super na wędkarstwie, szykujcie się na oświecenie, siusiaczki" :P
  • Odpowiedz
  • 0
@hasek34: A nie-wklejka z tego Favorita nie da rady?
Ten Chubhunter dla mnie za długi niestety, to ma być wędka mocno turystyczna. Daiwa niespecjalnie zrobi dla mnie coś dużo więcej, niż moja obecna Okuma.
  • Odpowiedz
  • 0
@wsciekly_byk: Nie musi być dedykowana do opadu, wystarczy, że drgnie koncówka jak na wspomnienie katastrofy smoleñskiej.

Swoją drogą, Okuma ma Psycho Percha w wersji 1-8g, tylko z jakiegoś powodu w Polsce jest tylko wersja 190cm, a w katalogu stoi jak byk, że powinna być też 220 i 230cm, które byłaby w sam raz.
Tam szczytówka jest trochę twardsza, niż wklejka, ale nadal ładnie pokazuje opad i pewnie 1,5g główkę
  • Odpowiedz
  • 1
Kupiłem sobie ostatnio savage gear sg2 ultra light game 0.5-7g, jutro będę testować, jak będzie pokazywać opad na malutkich główkach jak należy, to dam znać :)
  • Odpowiedz