Wpis z mikrobloga

Mirki. Odziedziczyłem bardzo dużo monet i banknotów. Pogooglowalem 5% kolekcji i wartości poszczególnych rzeczy wahają się od 0zl do 2000+. Gdzie najlepiej zacząć je sprzedawać żeby trafić do największej grupy odbiorców? Pieniądze są z różnych krajów, wiec byłoby fajnie jakby to była strona/sklep o zasięgu międzynarodowym.

Ebay, onebid, czy jeszcze coś innego?

Myśleć o gradingu tych najdroższych? Widzę ze ceny za sztukę to 30€ i więcej.
#numizmatyka #banknoty #pieniadze
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheSocialOne: Na banknotach to ja sie kompeletnie nie znam, ale to wyglada az za dobrze. Stany zachowania na fiszkach sa jak najbardziej ok. Skoro ktos to ogarnial to raczej co do autentycznosci mozna miec male watpliwosci.

Chyba faktycznie wygrales loterie.

Jakie miasto? Warszawa to mozna oganiac niemczyka przy zelaznej albo wcn chyba na hozej albo na ktorejse obok.
  • Odpowiedz
Mam tez kilka pudełek 5centowek

@TheSocialOne: Tu juz sie bardziej licza mennice i stan zachowania. To juz bardziej jest zlom. nawet patrzac na to zdjecie to musialbys znalezc cos ekstremalnie rzadkiego (o ile takie cos istnieje) zeby cokolwiek wiecej bylo warte niz nominal.
  • Odpowiedz
@TheSocialOne trafiłeś życiową szansę. I mówię to serio. O ile 50zl to jakieś grosze, typu kilkanaście-kilkadziesiat złotych, to banknoty z insurekcji, to pierwsze polskie banknoty w historii. Wyszło ich niewiele, bo ludzie bali się pieniądza papierowego, który nie jest przecież z kruszcu. Stąd jeśli je pozyskiwali, to bardziej jako gest patriotyzmu. Insurekcja jak upadła, to zwyczajnie je zachowali. Niektóre serie nawet nie zostały pocięte, stąd zdarza się, że banknoty są połączone
  • Odpowiedz
@TheSocialOne 25 centówki, chyba do połowy lat 60ych były srebrne lub z dodatkiem srebra, więc to 15kg kruszcu. Np 25 centów z 1964, to srebro próby 900 i nawet jeśli wybili tego 704 mln sztuk, to i tak ludzie kupują po kilkanaście zł za sztukę lub w pakietach po ileś sztuk.
  • Odpowiedz
@TheSocialOne: w zależności skąd jesteś lub gdzie ci bliżej podjechać możesz albo w Warszawie skorzystać z usług pana Marciniaka gndm.pl albo np. we Wrocławiu z usług pana Mateusza snmw.pl - obaj to profesjonaliści, którym nie będzie się chciało oszukiwać na kilkaset złotych żeby popsuć sobie reputację na zawsze. Obu polecam. Fachowe doradztwo, niezobowiązująca wycena. Polecam zainteresować się tematem jeśli nie chcesz sprzedać randomowi za ćwierć wartości
  • Odpowiedz
@takiego: Już obejrzałem filmiki Marciniaka, które podesłał Mirek wyżej i do niego się wybiorę. Przejrzałem wszystkie banknoty i weszło ze mam 4x4 zł i 10 szt banknotów 5-50 w tym 2x50
  • Odpowiedz