Wpis z mikrobloga

Cześć #japonkagotuje

Tak jak wspomniałem w zeszłym tygodniu dziś znowu kontynuujemy temat dyni.
Puszyste, słodkie, maślane. Tak w skrócie można opisać dzisiejsze bułeczki gotowane na parze かぼちゃまん - kabochaman.
I choć z reguły lubię spożywać mięso bardziej niż cokolwiek innego to kiedy Ayako je przyrządzi, nie mogę się opanować xD

Istnieje wiele rodzajów bułeczek tego typu (benc) gotowanych na parze, których nazwa kończy się na まん - man
肉まん - nikuman - mięsne, już tutaj prezentowane
あんまん - anman - z pastą Azuki z czerwonej fasoli
ピザまん - pizaman - w stylu pizzowym XD żółty ser, mięso mielone, sos pomidorowy, warzywa
カレーまん - kareeman - z pastą curry i mięsem mielonym i warzywami
itd.

Zachęcam do researchu we własnym zakresie i próbowania ich różnych wariantów, wszakże man to man, ma—n.

Zapraszam do oglądania!

#halloween #pieczzwykopem #bojowkapiekarska #gotujzwykopem #japonia #zainteresowania #ciekawostki #gotowanie
  • 11
bez proszku będą mniej fuwa fuwa


@sommerfeld: Żeby były bardzo fuwa fuwa,( ͡° ͜ʖ ͡°) niech spróbuje następnym razem, dodać kefiru, albo maślanki, zamiast wody - trochę dłużej trzeba poczekać, aż zaczną drożdże pracować i sody zamiast proszku do pieczenia.

Robię też podobnie ciasto naleśnikowe z dynią, tylko bez drożdży i proszku, chyba że chcę pulchne grubasy, to wtedy dodaję.