Wpis z mikrobloga

Znajdą się jeszcze tacy, którzy uważają, że Tesla jest dalej droga i przewartościowana na giełdzie? Ostatnie wyniki - już Q2, a teraz dobitnie Q3 pokazały, że marże 30% to dla nich bułka z masłem ( ͡° ͜ʖ ͡°). Po czym dzisiaj... Podnieśli cenę M3 SR+ i MY o 2000$ ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Operating margin Tesli -> 14.6%
Toyota ~ 10% (najwyższy za ostatnie lata, wcześniej to średnio 7-8%).
Volkswagen ~ 8.65% (ta sama historia, najwyższy za parę dobrych lat)

I to w sytuacji kiedy wybudowali 2 fabryki, a nie wyjechał stamtąd jeszcze żaden samochód, a Model 3 i Y są daleko od wyczerpania swojego organicznego popytu (przewiduję gdzieś na poziomie 2,5-3mln globalnie za parę lat).

Te marże i operating margin to w sumie początek, nawet na dobre jeszcze software'u nie sprzedają (bardzo spory % z zakupu FSD nie jest rozpoznawany jako przychód, a jako przychód odroczony, a więc wpływa na free cash flow, ale nie na zyski netto).

Ja tak naprawdę po dobrych kilku latach inwestowania w Teslę dopiero teraz jestem spokojny i pewny, że spółka w końcu nie jest przewartościowana. W ciągu zaledwie 1,5-2 lat będzie to "najzwyklejszy" mega-tech cap, który po prostu ma dość hojny ~50~80x wskaźnik PE.

A w ciągu następnych 5... ehhhh ( ͡° ͜ʖ ͡°) szkoda gadać ;)

#gielda #tesla
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Technolust: wedlug mnie jest przewartosciowana. Dlatego bym nie kupil akcji Tesli, bo uwazam ze jest to zbyt ryzykowne zagranie co do zyskow jakich moglbym oczekiwac.

Ale zycze powodzenia kazdemu kto sie zdecyduje.
  • Odpowiedz
@WiktorekS: Jest przewartościowana tak ogólnie, czy konkretnie przeraża Cię aktualnie wysoki Price to Earnings? Ryzyko, że nagle Tesla stanie się passe? Że nie będą w stanie sprzedawać więcej niż 2 miliony samochodów na rok, lub że FSD spełznie na niczym?
Tak tylko mnie to ciekawi, jak podchodzą do tej spółki inni.
  • Odpowiedz
@Technolust: co w przypadku smierci Elona? Czy Tesla dalej bedzie Tesla?

Nie jestem tez przekonany co do ich podejscia do samochodow autonomicznych, czyli do niekorzystania z lidaru i skupienie sie tylko na kamerach. Nie jestem znawca w temacie i nie moglbym zaryzykowac duzych pieniedzy na to ze to Elon ma racje, w momencie gdy konkurencja zbroi sie w radary.
  • Odpowiedz
@WiktorekS: Co było w momencie śmierci Steve'a Jobsa z Apple? To już jest ten poziom korporacji, przy której jest to pewien szok - ale już jako symbol tego co się z tą korporacją stało jest włąśnie to, że po razy pierwszy bodajże w historii firmy odkąd miała IPO - nie było go właśnie na wynikach 3 kwartału.

Jego rola w Tesli jest tak naprawdę coraz mniejsza - to wizjoner, który nadaje
  • Odpowiedz
@Technolust: ja obawiam sie ze Tesla jest na etapie w ktorym bylo apple przy pierwszym odejsciu Jobsa z firmy. Ale nie mowie ze tak jest. Istnieje taka obawa w mojej glowie, ktora pyta mnie czy naprawde chce zaryzykowac swoje oszczednosci pod to ze Elon nie poslizgnie sie pod prysznicem i nie uderzy niefortunnie glowa o cokolwiek.

Do tego skoro wspomniales o apple, to dochodzi do "obaw" fakt ze apple planuje
  • Odpowiedz
@WiktorekS: Byłem 100% pewny, że tak napiszesz... sprawdźmy

Steve Jobs umarł w październiku 2011.
Przychód Apple w 2011r ~ 100mld $.
Tesla Przychód za 2021r. (z racji mocno rosnących przychodów załóżmy dla spokoju 15 miliardów przychodu na Q4 2021) ~ 52 miliardy
  • Odpowiedz
  • 0
@Technolust poczekaj aż zaczną jeszcze kosić kasę z Tesla insurance i z superchargerow dla innych aut. Wielkie fundy wejdą w TSLA jak P/E będzie na poziomie 30 - 50 a cena za akcję 2500 ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@mepps: ja nie mam na co czekać, wolałbym żeby cena spadała co jakiś czas żeby dokupić.

Tak naprawdę Superchargery i insurance nie biorę pod uwagę jako źródła sporego dochodu. To są rzeczy, które mają ułatwić życie właścicielom, jeszcze długo nie będzie to jakims znaczącym strumieniem przychodu.

Ale z PE 30-50 się zgadzam za kilka lat.
  • Odpowiedz
Od momentu kupna akcji tesli po 100$ przed splitem, wiele razy dyskutowałem z ludźmi, którzy twierdzą, że tesla jest przewartościowana. Teraz ja mam zysk w okolicach 40000%+ (jasne, ze mniej, bo sprzedawałem kawałki po drodze) a oni dalej twierdza, ze maja racje i jest przewartościowana, bóg z nimi. Niech oni zostaną przy swoim zdaniu, a ja zostanę przy swojej kasie hehe. Jest jeszcze pewne niezrozumienie względem tesli. Większość publiki sadzi, ze tesla,
  • Odpowiedz
@Technolust: Tesla była i wciąż jest przewartościowania, co zresztą widać w ostatnich wynikach akcji: Po 9 miesiącach dopiero wychodzi na zero, podczas gdy cały rynek zasuwał do góry. Co zresztą nie dziwi, biorąc pod uwagę, że nawet optymistycznie patrząc, to ile oni będą mieli P/E za 2022 przy aktualnej cenie? 90? I to zakładając, że cały następny rok cena akcji nie wzrośnie. Na rynku jest sporo lepszych spółek, które też
  • Odpowiedz
@Anien: @Magma:

PE na poziomie 90 to dla Tesli już niska wartość, jeszcze rok temu było to 1000x.
Myślenie nie jest życzeniowe, Tesla to praktycznie jedyny koncern motoryzacyjny, który rośnie i rośnie jak spółka technologiczna.

ROIC (return on invested capital) wchodzi na poziomy Google / FB i Amazona i to pomimo wydania kilku miliardów $, z których nie wyjechał żaden
  • Odpowiedz
@Obruni: wymieniłeś kilka ważnych punktów:

Jest to spółka technologiczna i to faktycznie z absolutnego topu.

Dojo to manifestacja najlepszych inżynierów i chip designerów w branży, a także walka o lidera w AI (powiedzmy z Google, a z Nvidią pod względem
  • Odpowiedz
@Technolust:
przesadzasz troche, warto przeanalizowac jakie P/E mialo Apple albo Amazon przez ostatnie 15 lat( ͡° ͜ʖ ͡°), Apple nie bylo tak popularne w latach 2008-2011 jak sie rozkrecalo jak Tesla w latach 2019-2021, P/E to bardziej wskaznik popularnosci i bardziej sie go powinno rozpatrywac co jest obecnie modne, na Tesle jest szał przez osobe Elona Muska, dochodzi SpaceX, szczegolnie rok 2019 kiedy wyprowadzili amerykanskich kosmonautow bez pomocy ruskich
  • Odpowiedz
@Technolust: bardziej rozchodzi mi sie o strukture zarzadu. Nie wiem jak to u Tesli wyglada. W apple mieli jednak czas ze y przygotowac sie na odejscie Jobsa. Ciekawe czy tutaj takie kroki w razie w tez sa poczynione. Nie wiem.
  • Odpowiedz
przesadzasz troche, warto przeanalizowac jakie P/E mialo Apple albo Amazon przez ostatnie 15 lat( ͡° ͜ʖ ͡°), Apple nie bylo tak popularne w latach 2008-2011 jak sie rozkrecalo jak Tesla w latach 2019-2021, P/E to bardziej wskaznik popularnosci i bardziej sie go powinno rozpatrywac co jest obecnie modne

@grypa-grypowska: to co piszesz tylko działa w tym momencie na korzyść Tesli w tym porównaniu. Oni dopiero zaczęli na siebie zarabiać
  • Odpowiedz
@Technolust: czyli uwazasz, ze jak dojdzie do bessy to fundamenty sa na 800-900$ za akcje i nizej nie spadnie? bo ja zgadzam sie, ze maja przewage i tesla bedzie rosla na tych marzach, ale licza sie cyferki apple (320 mld$ revenue bedzie w 2021 roku) jest podobnej wielkosci co toyota (wspomniane 270 mld$ revenue) i jej akcje sa warte obecnie 130-140$ czyli podobnie jak toyoty ~170$, Tesli dojscie do 200-300
  • Odpowiedz