Wpis z mikrobloga

#lublin #wyngiel #gornictwo

http://www.proactiveinvestors.com.au/companies/news/49198/prairie-downs-metals-receives-drilling-results-from-lublin-coal-project-in-poland-49198.html

Australijczycy z Prairie Downs Metals zakończyli 2 z 7 wierceń testowych w okolicy Lublina - jak na razie dane ze starych badań się potwierdzają - węgiel jest dobrej jakości i jest go dużo. Najbardziej obiecująca działka (żyła?) jest prognozowana na 327 milionów ton węgla. Całe złoża węgla na Lubelszczyźnie są oceniane na 1,6 miliarda ton.
  • 18
@arkadiuszl4g: Naprzeciwko samego pomnika są byłe obiekty wojskowe, które jakiś czas temu przejął kul i zrobił ''kampus wschodni''. Można tam sobie spokojnie pojechać, wydaje mi się, że schrony są na miejscu obecnego parkingu (wielkość boiska piłkarskiego). Schrony są raczej czynne ale, wejścia nie ma. Warto jednak wybrać się i podpytać, jeśli Cię to interesuje. Ja wiem, że w przypadku wojny uderzam od razu tam :D
@vincii89: Dzięki za treściwe info, zapomniałem przecież o byłej bazie wojskowej, teraz jak sobie pomyślę to pamiętam że też od strony witosa na terenie tej bazy jest wiele "wylotów wentylacyjnych" plus coś jakby przepompownia.

Jednostka Wojskowa nr 4819 w Lublinie
@vincii89: Nie chcę edytować bo mam inne info.

Tak teraz jeszcze dla ciekawości, pogadałem z mamuśką i mówi że tak, jest tam schron, jak się wprowadziliśmy na felin (xx lat temu) to kazali nam się do niego kierować. co lepsze mówiła że podobno jest nawet jakieś wejście na terenie Akademii rolniczej, podobno leci właśnie pod witosa i że więcej powiedział by mi ojciec (ale z natury życia) jest to niestety niemożliwe.