Wpis z mikrobloga

@troglodyta_erudyta: @Tapirro: Na zachldzie w restauracjach jest to standard. Ale w restauracjach, nie w pizzeriach, knajpach czy bistrach. W Polsce w dobrych restauracjach jest też to zwyczajem. Tu pojawia sie pytanie czym jest dobra restauracja- otóż nie ta najdroższa u Magdy Gessler czy w Hotelu Gołębiewski, ale tam gdzie można dobrze zjeść, napić się w dobrego trunku oraz spędzić czas w dobrej atmosferze i przy dobrych manierach.

Jeśli
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@FuriousViking: jak to dobrze że wyuczenie się regułek układania znaków ze sztućców pozwala zaoszczędzić kilka sekund rozmowy, wspaniały wynalazek na miarę skrótów w stylu "bk" i "wgl".
  • Odpowiedz
Bo idąc tym tokiem myślenia, że to jakieś stare zapomniane sztywne zasady, których nie ma co podtrzymywać, to możemy wrócić się do czasów kiedy nasi przodkowie jedli padline z ziemi i też żyli. Nie musimy jeść z czystych talerzy ani też jedzenie nie musi być świeże czy też nawet dobre, bo nie jest to konieczne do przeżycia. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@FuriousViking:
Chyba najbardziej abstrakcyjny slippery
  • Odpowiedz
  • 0
@troglodyta_erudyta: kiedyś na weselu moja różowa odłożyła sztućce na "pauzę" i kelner nie zabrał talerzyka. Była wielce zdziwiona, że z całego stołu poznikały talerzyki jedynie jej został ¯\_(ツ)_/¯
Także tak, jest to przydatna wiedza
  • Odpowiedz
  • 0
jak kończysz szkole kierunkowa na kelnera to masz tą wiedzę.

jestem po takiej szkole.

@darqnies: Po co była ci specjalna szkoła jak przynosić jedzenie do stolika i zapamiętać zamówienie?
Przecież większość tych kelnerów to przypadkowi i tymczasowi ludzie z łapanki, gdyż kto dorosły chce robić sezonowo za takie stawki oprócz studenta?
  • Odpowiedz
@plusujemny: zle mnie zrozumiałeś, bo ja nigdzie nie pisałem o oszczędności czasu czy oszczędzania słów. W restauracji ludzie pojawiają się z różnych powodów, na spotkania towarzyskie, na spotkania formalne i na spotkania biznesowe. Jeśli siedzisz przy stoliku jako gość i rozmawiasz ze swoimi kontrahentami lub partnerami biznesowymi na poważne biznesowe tematy, nie chcesz, żeby co 15 minut ktoś wchodził Ci w słowo i wybijał z tematu pytając czy już może
  • Odpowiedz