Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Na samym początku zaznaczę, że jestem laikiem w sprawach poniżej opisanych.
Niedawno kupiłem komputer i wydaje mi się, że mam problem związany z głośnością.
Parametry:
Intel Core i5-10400F
Ram 16 GB
MSI GeForce RTX 2060 VENTUS GP OC
Dysk SSD 512 GB - Gigabyte GP-GM30512G-G
Dysk HDD 2 TB - Toshiba HDWD120
Płyta główna - MSI B460M PRO-VDH

To chyba tyle z tych najważniejszych (chłodzenie wodne ale nie wiem jak i jakie informacje bardziej szczegółowe można podać). Na bieżąco aktualizuję też wszystkie sterowniki.

Gdy korzystam z niego normalnie, tj. chrome, teams, word, obs to komp pracuje w temperaturze między 30 a 38 stopni co jest chyba dobrym wynikiem (na lapku przy odpalonym obsie wyjebywało już ponad 60 stopni xD), ale irytuje mnie jego głośność.
Myślałem, że na takich już dość dobrych jak na przeciętnego Kowalskiego parametrach to będzie on przy takich zwykłych czynnościach pracował prawie tak cicho jak smartfon. A on wydziela 65-72 decybeli. Dla przykładu, gdy kładłem się spać i była kompletna cisza to ten sam program (apka "miernik dźwięku") pokazał mi 40 decybeli.

Próbowałem coś tam zmieniać w afterburnerze, ale albo coś źle robię albo te wentylatory z karty graficznej nic nie zmieniają, bo głośność ciągle ta sama.
Czy taka głośność przy takich temperaturach jest w takim sprzęcie normalna, czy coś jest nie tak? Czy może po prostu jestem przewrażliwiony albo za dużo oczekuję jak na taki komputer?

#pcmasterrace #rtx #gpu #cpu #komputery

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #61680f21820612000adcb05c
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Leszcz_Bagienny
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 16
@AnonimoweMirkoWyznania: napisz jaka obudowa (ile ma wentylatorów, jakich i gdzie podłączonych) i jakie AIO.

Ja musiałem np. przepiąć wentylatory z kontrolera w obudowie na płytę, bo on coś nie bardzo reagował na sterowanie z Biosu
@AnonimoweMirkoWyznania: Najłatwiej pobrać aplikacje producenta chłodzenia wodnego i karty graficznej. Może być bardzo cicho kosztem temperatury, ale to nie jest problem przy niskim obciążeniu.

Pooglądaj jakieś poradniki na youtube odnośnie afterburner itd. polecam BlackWhiteTv, Liptona, x-kom (tam materiały i tak robi black i lipton), ewentualnie morele.

Nie wszystkie modele idzie ustawiać w całym zakresie, tzn. nie na każdej ustawisz np., że wentylatory w ogóle nie będzie się kręciły ale raczej poniżej
MSI GeForce RTX 2060 VENTUS GP OC

@AnonimoweMirkoWyznania: ten model karty za cichy nie jest przy wyższych obrotach, ale w idlu powinno być cisza. Podaj model chłodzenia wodnego, albo chociaż romiar/marka to coś sie uda zgadnąć. Jeśli temp w normie to polecam pobawić się krzywą wentylatorów w BIOS/UEFI.
@AnonimoweMirkoWyznania: przyczyn może być kilka:
1.#!$%@? model wiatraków dookoła obudowy
2.#!$%@? chłodzenie wodne potrafi być głośniejsze od topowego chłodzenia powietrzem a cena zbliżona
3.#!$%@? obudowa bez dobrego airflow
4.jeżeli to nie chłodzenie CPU to musisz pobawić się krzywą GPU bo to raczej tam bym celował
OP: @MiQ27: Obudowa to "MSI Mag Forge 100M" a o AIO nie wiem gdzie znaleźć informacje.
@Murasame: No mam go na biurku które jakieś wielkie nie jest, więc jest może jakieś max pół metra ode mnie. Ciężko jest też opisać ten "hałas" dlatego podałem informacje o decybelach, bo może jest to normalne, ale no ja się znam.
@kszaku: U mnie wygląda to tak: https://imgur.com/a/GLwRAW8 https://imgur.com/a/eQP0oNy

Ten komentarz został
OP: @MiQ27: Obudowa to "MSI Mag Forge 100M" a o AIO nie wiem gdzie znaleźć informacje.
@Murasame: No mam go na biurku które jakieś wielkie nie jest, więc jest może jakieś max pół metra ode mnie. Ciężko jest też opisać ten "hałas" dlatego podałem informacje o decybelach, bo może jest to normalne, ale no ja się znam.
@kszaku: U mnie wygląda to tak: https://imgur.com/a/GLwRAW8 https://imgur.com/a/eQP0oNy

Ten komentarz został
OP: @MiQ27: Kupiłem gotowca i nigdzie nie dali informacji jakie jest to konkretnie chłodzenie poza ogólnikiem, że wodne.
@sime0ne: Może właśnie to chłodzenie jest #!$%@? bo nie raczyli nigdzie poinformować jakie jest konkretnie. A krzywą GPU właśnie się bawiłem i w kwestii hałasu nic to nie zmienia niestety.
@piesnapolu: Spróbuję w tym biosie bo temperatury są okej.

Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował: Leszcz_Bagienny
@AnonimoweMirkoWyznania: ta obudowa też nie jest jakaś super ekstra , rtx jest w miarę wysoki jest i może znajdować się blisko panelu bocznego. Ciepłe powietrze napierdziela wprost na ten panel boczny ze szkła i go grzeje.

+ten dysk toshiby teżdodaje kilka decybeli
OP: @sime0ne: Istotnie, tak właśnie jest z tym położeniem. Ale to ma aż taki wpływ na głośność?
Ja normalnie to bym może i nie zwrócił na to uwagi bo w porównaniu do laptopa to chodzi cicho, ale znajomy ma kompa z gtxem 1650 i tańszymi podzespołami niż ja i jemu komp chodzi ciszej niż u mnie i zacząłem się zastanawiać czy u mnie aby nie jest coś nie tak.

Ten
ale znajomy ma kompa z gtxem 1650 i tańszymi podzespołami niż ja

@AnonimoweMirkoWyznania: GTX 1650 to bardzo mało prądożerna karta, gdzie nawet w słabej wersji może być cichutka. Ty masz RTX 2060 o dużo większym poborze i to w wersji Ventus, która jest jedną z bardziej budżetowych i głośnych.

Twoja obudowa też na pewno do cichych nie należy, nawet SPC zostawia ją sporo w tyle.

No i podałeś niemal całą specyfikację,